Altijd al tussen de levensgrote knaagdieren willen lopen? Dat kan vanaf deze week in Avifauna

De mara’s snuffelen in het gras terwijl de bezoekers langslopen.© Schermafdruk pr-video Avifauna

Tim Engelbart
Alphen aan den Rijn

Liefhebbers van cavia’s, hamsters en konijnen kunnen vanaf deze week hun geluk niet op in het Alphense vogelpark Avifauna. De dierentuin opende deze week namelijk een nieuw verblijf met mara’s, een knaagdiersoort die van nature voorkomt op de grasvlaktes van Argentinië.

Bezoekers kunnen de herbivoren heel dicht naderen, aangezien ze gehouden worden in een zogeheten ’doorloopverblijf’ waar de mara’s - die tussen de zeventig en tachtig centimeter groot kunnen worden - vrij kunnen bewegen.

De officiële opening vond afgelopen vrijdag plaats. Directeur John de Hoon toonde zich tevreden over de inspanningen van zijn werknemers om het nieuwste gebied van Avifauna, de zogeheten Argentijnse cerrado, in gereedheid te brengen. Ook stichtingsvoorzitter Hans Groen in ’t Wout was blij. „Het ligt er prachtig bij”, liet hij weten en gaf De Hoon zijn fiat om een volgend deel van het vogelpark te verbouwen.

Vicuna’s

De mara’s zijn vooralsnog de enige dieren in het verbouwde gedeelte, dat ligt op de plek van de voormalige uilenberg. Avifauna vond dat verblijf uiteindelijk veel te ouderwets, zo liet een woordvoerder afgelopen voorjaar het Leidsch Dagblad en AlphenCC weten: „Het was niet het fraaiste beeld van het park.”

Lang zullen de knaagdieren niet alleen blijven. „De vicuna’s komen volgende week al”, vertelt een woordvoerder. Vicuna’s zijn kameelachtigen die gelijkenissen vertonen met lama’s en alpaca’s. De miereneters zullen niet lang daarna aan de Alphense dierenverzameling worden toegevoegd. Beide diersoorten zullen samen met de nandoes in één verblijf worden geplaatst.

Lees ook: Nog vóór de eerste lockdown sloot Avifauna preventief haar deuren. Door de coronacrisis leerde het vogelpark dat het zeer flexibel is: ’Dieren trekken zich niks aan van corona’

Meer nieuws uit Alphen

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.