'Eindelijk duidelijkheid' snorfietsers: helmplicht per 1 januari

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Vanaf 1 januari volgend jaar wordt het dragen van een helm op scooters met een blauw nummerbord en andere snorfietsen dan echt verplicht. Branchevereniging RAI is blij dat er "eindelijk duidelijkheid" komt: eigenlijk zou vanaf 1 juli dit jaar een plicht komen, maar dat werd uitgesteld.

De branche kan nu regelen dat er genoeg helmen beschikbaar zijn voor de bijna 800.000 snorfietsers in Nederland, aldus de RAI Vereniging.

Het gaat om rijders van snorfietsen die maximaal 25 kilometer per uur gaan, waaronder ook deelscooters van merken als Felyx en GO Sharing. Snorfietsers die toch zonder helm de weg op gaan, riskeren een boete van 100 euro. Naast de motorhelm is ook een goedgekeurde speedpedelec-helm toegestaan. Die helmen voor bestuurders van die fietsen die 45 kilometer per uur kunnen, zijn lichter en ventileren beter dan zwaardere pothelmen of integraalhelmen.

Volgens Veilig Verkeer Nederland (VVN) is het "een goede zaak" dat de helm verplicht wordt gemaakt voor snorfietsers. Op verschillende plekken in het land zijn snorfietsers niet langer welkom op het fietspad en moeten zij op de rijbaan rijden. In delen van Amsterdam en Utrecht rijden snorfietsers al verplicht op de rijbaan. "De gevolgen van een ongeval zijn op de weg vaak groter dan op het fietspad, daarnaast is het goed voor de eenduidigheid als alle snorfietsers een helm moeten dragen."

Meer nieuws uit Binnenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.