Herdenking slavernijverleden bij Museum Volkenkunde: ’We willen iedereen de kans geven om zijn of haar verhaal te doen’

De organisatie van de herdenking zou kransen het liefst leggen bij een echt monument.

De organisatie van de herdenking zou kransen het liefst leggen bij een echt monument.© Foto Taco van der Eb

Iris Kole
Leiden

Op 1 juli 1863 werd de slavernij in West-Indië officieel afgeschaft. Om hierbij stil te staan hield het Comité 30 juni/1 juli Leiden donderdag een herdenking. „Vanuit herdenking kunnen we de weg naar verzoening vinden”, zegt Marisa Monsanto, een van de aanwezige sprekers.

De herdenking, die onderdeel is van de viering van Keti Koti, had een gevarieerd programma. Er was ruimte voor muziek en persoonlijke verhalen, maar er werd bijvoorbeeld ook gesproken over wetenschappelijk onderzoek naar het koloniale verleden en er was een toespraak van de voorzitter van de Raad van Kerken.

„We willen iedereen de kans geven om zijn of haar eigen verhaal te doen. De rol van de kerk in het slavernijverleden was bijvoorbeeld niet plezierig en daarom is het juist belangrijk dat een dergelijke partij nu betrokken wordt bij de herdenking”, zegt Jacintha Groen. Ze is voorzitter van het Comité 30 juni/1 juli Leiden en een belangrijk initiatiefnemer achter de herdenking. Dit was het tweede jaar dat de herdenking plaatsvond.

Heden

Naast dat er stil werd gestaan bij het slavernijverleden, was er tijdens de herdenking ook veel aandacht voor het heden en de toekomst. Zo riep Ringold van West met zijn voordracht van het gedicht ’Doe het toch maar’ de aanwezigen op om van zich te laten horen, het gesprek aan te gaan over pijnlijke onderwerpen en grappen over het slavernijverleden niet over hun kant te laten gaan.

(Tekst gaat door onder de foto)

Tijdens de herdenking werd ook een plengoffer uitgebracht door de voorzitter van de Surinaamse seniorengroep.

Tijdens de herdenking werd ook een plengoffer uitgebracht door de voorzitter van de Surinaamse seniorengroep.© Foto Taco van der Eb

Karwan Fatah-Black, onderzoeker bij Universiteit Leiden, benadrukte vanuit een geschiedkundig perspectief de gevolgen van het slavernijverleden voor onze huidige tijd. „We zijn nu weliswaar veel verder dan in de achttiende eeuw, maar er zijn nog steeds sporen te zien in de samenleving van het koloniale verleden. Uit cijfers van het CBS is bijvoorbeeld gebleken dat de gedupeerden van de toeslagenaffaire relatief het vaakst Surinaamse en Caribische Nederlanders zijn”, zegt Fatah-Black.

Oproep

De herdenking werd afgesloten met een sterke oproep van Groen. Ze wil dat er in de gemeente Leiden meer onderzoek komt naar de rol van de stad in het koloniale verleden. Ook uitte ze net als vorig jaar haar wens dat er een monument in de stad komt ter nagedachtenis aan dit zwarte hoofdstuk. „Ik blijf me inzetten voor een monument. Het is belangrijk dat mensen een plek hebben waar ze het verleden kunnen overdenken en met elkaar in gesprek kunnen gaan.”

Naast de herdenking is er ook een viering van de afschaffing van de slavernij in Leiden. Dat is een muziekfestival op zaterdag. Dit Songs of Freedom festival bestaat uit verschillende zang- en dansoptredens en is gericht op de viering van vrijheid en verbondenheid.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.