Biden wil recht op abortus voor hele VS verankeren

ANP Producties | Bron: ANP
Madrid

De Amerikaanse president Joe Biden wil het recht op abortus voor de hele Verenigde Staten verankeren. Hij wil een uitzondering op de regels in de Senaat om zodoende een wet door het parlement te krijgen die het landelijke recht op abortus in ere herstelt.

Het gaat om de zogeheten filibuster, een praktijk waarmee senatoren debatten met lange redevoeringen soms eindeloos kunnen rekken om de behandeling van een wetsvoorstel te vertragen of blokkeren. Biden wil daar in het geval van abortuswetgeving een eind aan maken, met als doel de beslissing van het Hooggerechtshof om het nationale recht op abortus te vernietigen, terug te draaien.

De meeste wetgeving vereist steun van zestig van de honderd senatoren, maar de Democraten van Biden hebben momenteel maar vijftig zetels. De "uitzondering op de filibuster" waar Biden om vraagt, zou de Democraten in staat stellen een wet aan te nemen die de toegang tot een abortusbehandeling verankert door middel van hun huidige flinterdunne meerderheid en zonder steun van de Republikeinen. Vicepresident Kamala Harris kan als lid van de Senaat een beslissende factor zijn om een ‘gewone’ meerderheid te halen.

Controle op macht

Maar ook binnen Bidens eigen Democraten is niet iedereen voorstander van het schrappen van de filibusterregel, omdat die door elke partij met een krappe meerderheid wordt gezien als een nuttige controle op de macht. Het is tot nu toe niet gelukt de vijftig stemmen bij elkaar te krijgen die nodig zijn om de meer dan honderd jaar oude filibusterregels te veranderen.

De uitspraak van het Hooggerechtshof heeft na bijna vijftig jaar een einde gemaakt aan de nationale wetgeving die het beëindigen van een zwangerschap mogelijk maakt. Biden noemde het stemgedrag van de opperrechters op de NAVO-top in Madrid "schandalig en destabiliserend". Ongeveer de helft van de vijftig Amerikaanse staten vaardigt inmiddels wetten uit om de toegang tot abortus te beperken, terwijl een meerderheid van de Amerikanen voor het toestaan van abortusbehandelingen is.

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.