Gemeente Leiden gooide tegen eigen regels in plantjes naar het peurbakkenpubliek

Peurbakkentocht 2022. Niet de betreffende schuit.

Peurbakkentocht 2022. Niet de betreffende schuit.© Foto Taco van der Eb

Binnert Glastra
Leiden

Medewerkers van de gemeente Leiden gooiden vorige week tijdens de peurbakkentocht plantjes naar het publiek. Tot verbazing van de Partij voor de Dieren, die wethouder Yvonne van Delft (GroenLinks) er donderdagavond tijdens een commissie erop wees dat dit verboden is.

De PvdD vraagt de gemeente al jaren om beter te letten op plastic- en ander zwerfvuil dat tijdens de populaire peurbakkentocht in het water belandt doordat deelnemers promotiemateriaal, snoep en presentjes naar het publiek gooien. En steeds luidt het antwoord dat dit niet mag en zal worden aangekaart.

Het verbaasde de partij dan ook zeer dat de gemeente afgelopen vrijdag zélf plantjes in plastic verpakking vanaf de ’Samen aan de slag’-peurbak het publiek in slingerden. Tijdens een raadscommissie vroeg PvdD-raadslid Lianne Raat wethouder Van Delft daarom om opheldering. ,,Want ook niet al die plantjes haalden de kant.’’

De wethouder kon niet anders dan erkennen dat het inderdaad fout gegaan was. Het gooien van wat dan ook is ten strengste verboden tijdens de bootjesparade en zij beloofde wederom in gesprek te gaan met de organisatie om te kijken hoe dit voortaan kan worden tegengegaan. ,,Overigens gebeurt het al wel significant minder dan vroeger’’, zei zij.

Wat betreft de gemeenteboot liet zij weten dat de ambtenaren het keurig volgens de regels hadden willen doen door de plantjes aan te reiken met lange schepnetten, maar dat dit niet wilde lukken. ,,Toen zijn ze inderdaad gaan gooien. Ze zijn er zeer schuldbewust over’’, zei Van Delft. Tot zwerfvuil heeft het volgens haar niet geleid: ,, Alles wat de kant niet bereikte, is met diezelfde schepnetten opgevist.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.