De eerste opvanglocatie voor Oekraïners in Oegstgeest gaat eindelijk open, een tweede is al in zicht bij de Geesten

Oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne zijn ook ondergebracht in particuliere opvang op landgoed Oud Poelgeest.© Foto Hielco Kuipers

Het Hoefijzergebouw gaat 18 juli open voor de opvang van Oekraïners.

1 / 2
Anne de Vries
Oegstgeest

De eerste gemeentelijke opvanglocatie van Oegstgeest voor Oekraïense vluchtelingen opent over anderhalve week de deuren. Tweeëndertig Oekraïners trekken op 18 juli in het Hoefijzergebouw naast het gemeentehuis.

Deze vluchtelingen verbleven al bij Oegstgeestse gastgezinnen. Ze zijn door de gemeente gevraagd of ze bij het gastgezin wilden blijven of naar de opvanglocatie willen. Op 20 juni hebben sommigen ook de locatie bezichtigd. De opvanglocatie opent op 18 juli, een week later dan de burgemeester eind vorige maand met de gemeenteraad communiceerde.

In totaal biedt de tweede verdieping van het Hoefijzergebouw, dat speciaal voor de Oekraïense vluchtelingen is verbouwd, ruimte voor 64 bewoners. De overige 32 vluchtelingen komen later bijvoorbeeld uit de crisisopvang in Alphen aan den Rijn, of moeten nog in Nederland aankomen, of willen op een later moment toch van een gastgezin naar de opvanglocatie.

Hoe lang ze in het pand kunnen blijven is nog niet bekend, de gemeente wil de ruimtes van het COA huren voor ten minste een half jaar. De gemeenteraad moet dit nog goedkeuren. De landelijke overheid wil gemeenten wel voor dit soort kosten compenseren.

Tweede locatie

Nog voordat deze eerste locatie de deuren opent, is Oegstgeest ook al op zoek naar een tweede opvanglocatie. Ongeveer 117 Oekraïense vluchtelingen worden nu in Oegstgeest opgevangen, allemaal bij gastgezinnen. Dit aantal neemt nog steeds toe.

Vanuit de Rijksoverheid is de opdracht voor 50.000 opvangplaatsen in gemeenten uitgebreid tot 75.000. Voor Oegstgeest betekent dit dat ze nu geen 65 maar ongeveer honderd opvangplekken moet realiseren. Deze honderd plekken komen bovenop de vluchtelingen die al in het dorp zijn, want de overheid telt de opvang bij gastgezinnen niet mee voor de gemeente.

Een van de leegstaande gebouwen op de Geesten zou plek kunnen bieden voor 40 Oekraïners. Het liefst is dit gebouw ook op lange termijn beschikbaar voor ’andere (bijzondere) doelgroepen in Oegstgeest’, schrijft de burgemeester aan de raad. Dit onderzoekt de gemeente deze zomer.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.