Expositie van de Zilvervloot van de Gouden Kaagweek

Burgemeester Carla Breuer opent de expositie 100 jaar Kaagweek.© Foto Hielco Kuipers

Peter van der Hulst
Warmond

De Kaagweek beleeft dit jaar zijn honderdste editie en dat wordt groots gevierd. Naast de vele zeilwedstrijden die van dinsdag 12 tot en met zondag 17 juli op de Kagerplassen op het programma staan, is er ook een expositie ingericht.

Door de jaren heen zijn vele prijzen in de vorm van zilveren modellen van schepen uitgereikt. Die zijn tijdens de Kaagweek en in de maand augustus van 10.00 tot 13.00 uur te bezichtigen in het museum van het Historisch Genootschap Warmelda.

De Kaagweek werd voor het eerst gehouden in 1918. Belangrijk onderdeel vormt de wedstrijd tussen de teams van Holland en Friesland in de Regenboogklasse. Al bij de eerste editie werden er zilveren bekers aan de winnaars uitgereikt in verschillende zeilklassen.

In 1927 werd voor het eerst een zilveren replica van een groot jacht vervaardigd. Daarna maakten zilversmeden modellen van typen als de Draak, de Regenboog, de 12-voetsjol, de Solo en de Schakel. De prijzen waren veelal wisselprijzen en behoren dus tot de vaste collectie van KWV De Kaag.

De expositie van alle modellen in de oude pastorie ’De Roekenhof’ aan de Herenweg 82 in Warmond, is dondermiddag geopend door burgemeester Carla Breuer van de gemeente Teylingen.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.