Kosten achterstallig onderhoud Leidse Schouwburg en Stadsgehoorzaal lopen op

De paarse stoelen in de Stadsgehoorzaal zijn vervangen door blauwe.© Foto Hielco Kuipers

Erna Straatsma
Leiden

De Leidse Schouwburg en de Stadsgehoorzaal verwachten de komende jaren hoog oplopende kosten, door achterstallig onderhoud en duurzaamheidsmaatregelen.

Dat staat in het jaarverslag over 2021 van de samenwerkende theaterzalen.

Zo is de vloerbedekking op veel plekken verouderd, is de geluidsinstallatie in de Aalmarktzaal van de Stadsgehoorzaal aan vervanging toe en hebben de stoelen in de schouwburg nieuwe stoffering nodig. Onderhoud van de Breezaal van de Stadsgehoorzaal is ook noodzakelijk; dat staat binnenkort op de rol.

Er lopen gesprekken met de gemeente over de vraag wie wat gaat betalen. Die duren waarschijnlijk nog wel enige tijd. ,,Het is complex’’, zegt woordvoerder Monique Aalbers van de Leidse Schouwburg/Stadsgehoorzaal. ,,Wat hoort bij de huurder en wat hoort bij de verhuurder? We proberen gezamenlijk tot een goede oplossing te komen.’’ Het jaarverslag spreekt over een onderhoudsplan dat medio 2022 klaar is, maar het wordt later.

Stoelen

Vooruitlopend op een meerjarenplan voor het wegwerken van achterstallig onderhoud heeft de directie vorig jaar al besloten de 850 stoelen in de Stadsgehoorzaal te vervangen. De paarse stoelen, aangeschaft in 1998, zijn vervangen door blauwe zitjes. ,,Dat hebben we zelf vooruitgeschoven, dat kon echt niet langer wachten’’, aldus Aalbers. ,,Er waren een paar stoelen helemaal doorgezakt.’’ De nieuwe, blauwe stoelen zijn makkelijker verplaatsbaar.

Zowel de Leidse Schouwburg als de Stadsgehoorzaal zijn door de gemeente aangewezen als zogeheten ’vergroeningslocaties’. Dat betekent dat er forse investeringen nodig zijn om de gebouwen ’duurzaam’ te maken. Zo is dit jaar al gewerkt aan zonnepanelen op het dak en nieuwe luchtbehandelingssystemen. Ook heeft de Stadsgehoorzaal een nieuw brandmeldingssysteem gekregen en is er een nieuwe geluidsinstallatie in de grote zaal. Ook is de Steinway-vleugel in de Aalmarktzaal gereviseerd.

Coronasteun

Beide theaters ontvingen het afgelopen jaar coronasteun van de gemeente Leiden en konden daardoor uit de rode cijfers blijven. Zonder die bijdragen was er tekort van ruim negen ton ontstaan. ,,We zijn goed gesteund’’, zegt Aalbers. ,,Geen enkele culturele instelling heeft vet op de botten.’’ De komende jaren hopen de theaters hun ’weerstandsvermogen’ weer enigszins te verhogen. Er is nu zo’n 1,5 miljoen euro aan reserves.

Door de lockdowns zijn er vorig jaar 84 professionele voorstellingen gegeven en achttien amateurvoorstellingen, die in totaal 18.000 bezoekers trokken. Dat is ruim onder doelstelling van 150.000 bezoekers per jaar, maar de directie is tevreden over het resultaat.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.