18.000 keer te hard in twee weken; flitspalen N207 Leimuiden moeten zorgen voor een veiliger kruispunt

De nieuwe flitspalen op het kruispunt van de N207 met de dokter Stapenséastraat en de Burgemeester Bakhuizenlaan gaan vanaf 8 juli aan.© Archieffoto Hielco Kuipers

Daphne Stolwijk
Leimuiden

De nieuwe flitspalen op het kruispunt van de N207 met de dokter Stapenséastraat en de Burgemeester Bakhuizenlaan gaan vanaf 8 juli aan. Vanaf dan krijgt iedereen die te hard of door rood rijdt een boete. Tijdens de proefperiode van twee weken zijn 18 duizend snelheidsoverschrijdingen geconstateerd door de camera en reden 280 weggebruikers door rood.

Op de N207 wordt veel te hard gereden en rode stoplichten worden te vaak genegeerd, wat de verkeerssituatie gevaarlijk maakt. Zeker omdat zowel motorvoertuigen als kwetsbaardere verkeersdeelnemers zoals fietsers en voetgangers gebruikmaken van het kruispunt.

Al eerder nam de provincie maatregelen om het kruispunt veiliger te maken. Zo is de snelheidslimiet teruggebracht naar 50 kilometer per uur. Maar uit politiecontroles blijkt dat deze maximumsnelheid vaak wordt overschreden. ,,Veel rijbewijzen zijn ingevorderd tijdens die controles’’, zegt woordvoerder Marloes van Kessel van het Openbaar Ministerie. In een facebookbericht van politie Kaag en Braassem blijkt dat het om meer dan vijftig ingevorderde rijbewijzen gaat, in de periode van juni tot augustus 2021. Allemaal door snelheidsoverschrijdingen.

De provincie en de politie dienden een aanvraag in bij het OM om flitspalen te plaatsen langs deze drukke weg. ,,Er is recent nooit een ernstig ongeluk gebeurd, maar het risico daarop is wel groot.”, aldus Van Kessel. De verwachting van de Provincie, politie en het OM is dat het kruispunt veiliger wordt dankzij de flitspalen.

De flitspalen staan vanaf vrijdag 24 uur per dag aan. Na zo’n drie jaar wordt gekeken of de verkeerssituatie verbeterd is en of handhaving met flitspalen langer noodzakelijk is.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.