Jeroen Camfferman hervindt de rust en wint ook het Boekhorst Open

Jeroen Camfferman.© Foto Hielco Kuipers

Joris Zandbergen
Noordwijkerhout

De locatie is anders, de uitkomst hetzelfde. Jeroen Camfferman is voor de derde maal dit seizoen de sterkste op een regionaal tennistoernooi.

Na Sassenheim en De Merenwijk mag ook de organisatie van het RWV Advocaten Open van de Boekhorst de hoofdprijs uitreiken aan de man uit Gouda die elke zomer huishoudt in de (brede) Leidse regio.

Die organisatie, aangevoerd door Lisette Immerzeel, kan eindelijk weer zonder beperkingen het Open toernooi in Noordwijkerhout laten plaatsvinden. In 2020 was er door corona helemaal geen Boekhorst Open en een jaar later waren er nog veel beperkende maatregelen van kracht en was het clubhuis een tent vanwege een grondige verbouwing van het sportpark.

Nu ligt De Boekhorst er mooi bij, staat er een nieuwe kantine met aangrenzend een prettig terras en kunnen er ook weer leuke dingen worden georganiseerd naast de tennisbanen. ,,Het thema is Frankrijk’’, vertelt Immerzeel. ,,Vanwege de kleuren van de hoofdsponsor. We hebben een jeu de bouleswedstrijd gehouden, vanochtend was er een Frans ontbijt en de winnaars krijgen zonnebloemen.’’

Immerzeel stelt vast dat het allemaal goed is verlopen, ondanks het volle programma wegens de 450 deelnemers. ,,Het weer zat niet tegen, alles kon gewoon gespeeld worden. Alleen werd het niet echt een zwoele Franse zomeravond.’’

Van hitte hebben Camfferman en medefinalist Senne Braun dan ook geen last. Wel, zo laten ze tijdens de match weten, van de baan. Het gravel waait ook wel heel vaak op. ,,Het is een nieuwe baan met nog veel gravel’’, zegt Camfferman. ,,Dat is lastig spelen, maar daar hadden we allebei last van.’’

Ook wellicht van de muziek vanaf het terras, die gaandeweg de finale verandert van ’gezellig’ naar ’overweldigend’. ,,Het leek wel of het steeds harder ging’’, zegt Camfferman met een lach. ,,Ach ja.’’ De concentratie, of het wegvallen daarvan, speelt wel een rol in de eindstrijd, maar dat komt niet door de randzaken.

In de eerste set (6-2) is Camfferman de tennisser zoals ze hem inmiddels kennen; kalm, stoïcijns bijna, geduldig. Hij wacht rustig tot Braun z’n foutjes maakt en komt nauwelijks in de problemen. Braun herpakt zich echter goed in de tweede set (die hij met 7-5 wint) en toont zijn aanzienlijke slagkracht. ,,Senne ging beter spelen en ik raakte gefrustreerd’’, zegt de uiteindelijke winnaar. ,,Misschien verloor ik mijn concentratie wel doordat het zo goed liep in de eerste set.’’

Camfferman vloekt en tiert wat in het tweede bedrijf, vooral op zichzelf, en dat is vrij onkarakteristiek voor hem. In de korte pauze tussen de tweede en derde set hervindt hij de rust die hij nodig heeft om zijn beste spel te spelen. Hij wint de eerste game van de derde set op zijn service, breekt Braun in de tweede game en behoudt opnieuw zijn service in de derde game.

,,Dat goede begin was belangrijk, ook voor mijn eigen rust. Eigenlijk was het meteen klaar.’’ De frustraties zijn nu voor Braun, die geen game meer weet af te snoepen van de winnaar (6-0). ,,Ik was weer geduldig’’, zegt Camfferman, die zich verder nog meldt op de Krom (vanaf morgen), en bij Gevers en Zee en Duin.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.