Deel bewoners terug naar huis na explosie in Huizen

ANP Producties | Bron: ANP
Huizen

De bewoners van drie van de vijf ontruimde woningen in Huizen kunnen weer terug. Volgens de politie wordt er bij twee huizen nog nader onderzoek gedaan, nadat er in de nacht van zaterdag op zondag een explosief afging bij een woning aan de Roef.

Deze woning werd vorige week samen met een ander huis in de straat door de gemeente gesloten vanwege een ernstige dreiging. Daarna kwam er een speciale bewakingseenheid in de straat, wat later is overgegaan op verscherpt toezicht, meldt de gemeente op de website.

Het is nog niet duidelijk wanneer de rest van de bewoners terug naar huis kan. Een politiewoordvoerder kan ook nog niets zeggen over mogelijke extra veiligheidsmaatregelen in de straat. Zondagavond is er een bijeenkomst voor omwonenden met de politie en gemeente.

Aanhouding

Afgelopen donderdag is een 42-jarige man uit Den Haag aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij dreiging op woningen in Huizen, Nieuwegein en Hoef en Haag en ook bij eerdere explosies in Hoef en Haag en Tienhoven. De politie denkt dat deze incidenten en de explosie in Huizen verband hebben met elkaar. Vermoedelijk is er sprake van een drugsconflict, bevestigt een woordvoerster een bericht hierover in het AD.

Volgens het Openbaar Ministerie zit de verdachte nog vast. Hij zit in beperkingen, wat inhoudt dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat. De bewoners van de betreffende woningen zijn vorige week al elders ondergebracht. De politie kan niet zeggen of er tegen hen ook een verdenking loopt.

Woonwijk

Burgemeester Niek Meijer van Huizen zegt zich bewust te zijn van de impact op de buurt. "Deze dreiging richtte zich vooral op de woning waar nu de explosie is geweest, midden in een woonwijk. Gelukkig zijn er geen slachtoffers gevallen. Uiteraard is iedereen in de omgeving enorm geschrokken. Eerst de sluiting en nu deze explosie."

Meijer zegt dat zijn zorg ligt bij de bewoners en omwonenden. "We bekijken met alle betrokken partijen welke stappen gezet moeten worden."

Zwaar beschadigd

De woning raakte zwaar beschadigd. Niemand was op dat moment aanwezig. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie deed onderzoek en vond geen andere explosieven. De politie roept mensen op mogelijke beelden van het incident te delen.

Meer nieuws uit Binnenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.