Taxon Foundation op expeditie naar natuurpark op Borneo

In 2019 ging Taxon Foundation op expeditie in het Vondelpark.© Archieffoto Ella Tilgenkamp

Wilfred Simons
Leiden

Het in Leiden gevestigde reisbureau Taxon Expeditions gaat weer op expeditie. De Leidse hoogleraar Biologie Menno Schilthuizen en Naturalis-onderzoeker Iva Nunjić nemen natuurliefhebbers die een bijdrage willen leveren aan de biologie mee naar het onontgonnen natuurpark Ulu Temburong National Park in Brunei.

Taxon Expeditions is een reisbureau dat ecotoeristen in staat stelt om biologisch onderzoek te doen in niet of slecht onderzochte natuurgebieden. Die liggen soms verrassend dichtbij. Taxon Foundation, de non-profit-afdeling van het reisbureau, hield twee jaar geleden bijvoorbeeld een expeditie langs de Haagweg, in het verlengde van de Spoorweghaven. Schilthuizens uitgangspunt is dat biologen bij het in kaart brengen van onze bedreigde natuur wel wat extra handjes kunnen gebruiken; soorten sterven uit voordat ze zijn ontdekt. Tegelijkertijd zijn er veel toeristen, die graag de natuur ingaan zonder dat zij veel weten van wat zij daar zien.

(Tekst gaat door onder filmpje)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Komend jaar heeft Taxon Expeditions drie reizen in de aanbieding. De eerste gaat van dinsdag 11 tot donderdag 20 oktober naar een nog ongerept natuurpark op het eiland Borneo. De deelnemers krijgen de kans om vlinders en andere insecten te vinden, een crusus DNA-analyse te volgen en op zoek te gaan naar dieren die ’s nachts actief zijn. De reis kost miminaal 3.400 euro, maar studenten krijgen korting. Modern natuuronderzoek hoeft niet gepaard te gaan met ontberingen. Taxon Expeditions belooft heerlijke maaltijden, avondlezingen en wie een voor de wetenschap onbekende soort ontdekt, mag die naar zichzelf vernoemen. Het reisbureau heeft verder reizen in de planning naar Toscane (mei volgend jaar) en naar Montenegro (augustus).

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.