Basketballer Tubutis volgt Hammink naar Frankfurt

Einaras Tubutis in actie voor ZZ Leiden.© Foto Taco van der Eb

Joris Zandbergen
Leiden

Basketballer Einaras Tubutis vertrekt bij Zorg en Zekerheid Leiden. De Litouwer volgt coach Geert Hammink naar Frankfurt.

Tubutis was een van de smaakmakers van het afgelopen seizoen waarin ZZ Leiden het kampioenschap van de BNXT League veroverde en tot in de halve finale van de Europe Cup reikte.

De 2.07 meter lange forward speelde de voorbije jaargang voor het eerst buiten Litouwen. De wat verlegen Tubutis kende in Leiden een moeizame start, maar groeide daarna snel uit tot een zeer waardevolle aanwinst, in zowel verdedigend als aanvallend opzicht.

Shotblocks

In de BNXT League tekende hij als starter voor gemiddelden van 11 punten en 6,4 rebounds, en een grote hoeveelheid shotblocks. Leiden had Tubutis graag willen behouden, maar Hammink en hij zijn nogal gecharmeerd van elkaar.

Dus stapt Tubutis nu over naar de Fraport Skyliners in de Bundesliga dat coach Hammink al eerder vastlegde. In Duitsland komt hij zijn landgenoot Arunas Mikalauskas tegen, die eerder voor Crailsheim tekende.

Naast de twee Litouwers raakte ZZ Leiden ook Worthy de Jong, die stopt met vijf tegen vijf, kwijt van het kampioensteam. Verder is de verwachting dat ook center Asbjørn Midtgaard een aanbieding uit een ander land zal krijgen, net als wellicht de Amerikaanse schutter Jhonathan Dunn. Voor volgend seizoen zijn nu Marijn Ververs, Maarten Bouwknecht, Luuk van Bree en Stan van den Elzen degenen die zijn vastgelegd.

Meer nieuws uit ZZ Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.