Zware loting voor ZZ Leiden in kwalificaties van Europe Cup

Joris Zandbergen
Leiden

De basketballers van Zorg en Zekerheid Leiden moeten meteen vol aan de bak om zich te plaatsen voor de Europe Cup.

Hoewel ZZ Leiden afgelopen seizoen reikte tot de halve finale van het Europese basketbaltoernooi, moet het zich nu zien te plaatsen middels een kwalificatietoernooi.

Alleen de prijswinnaars van de nationale competitie (in dit geval landskampioen Den Bosch en bekerwinnaar Donar) zijn zeker van een plek in het hoofdtoernooi. Het winnen van de titel in de BNXT League levert Leiden slechts deelname aan de kwalificaties op.

De Leidenaars beginnen in de halve finale van het kwalificatietoernooi en nemen het op tegen de winnaar van de confrontatie tussen Czarni Slupsk uit Polen en het Zweedse Jämtland Basket. Wint Leiden die halve eindstrijd, dan is het hoofdtoernooi nog ver weg. In de finale van de plaatsingsstrijd is dan of het Turkse Besiktas of Cholet uit Frankrijk de tegenstander. Beide clubs komen uit hoog aangeschreven competities, en waren al eens de opponent van Leiden in Europa. Besiktas zorgde in 2011 voor een volle Vijf Meihal omdat het NBA-ster Deron Williams in de gelederen had.

Als Leiden er in slaagt zich te plaatsen voor de groepsfase, dan komt het in een poule met Oradea (Roemenië), Mechelen (België) en Malaga (Spanje). Het plaatsingstoernooi is eind september op een nog nader te bepalen locatie.

Joris Zandbergen

Meer nieuws uit ZZ Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.