Hillegoms tennistalent Teun Visser geniet van duel met volle neef van gravelkoning Rafael Nadal

Annelin Bakker moest in de finale in drie sets buyigen voor de Japanse Wakane Sonobe.© Foto Rob van Wieringen

Jan Warmerdam
Hillegom

Talentvolle tennissers uit de hele wereld kwamen afgelopen week naar Hillegom voor het ITF Flower Bulb Tournament. Jongens en meisjes tot 18 jaar uit Europese landen als België, Spanje en Duitsland reisden naar de Bollenstreek.

Van verder weg kwam men onder meer Australië, Brazilië, India en Japan. Het was alweer de negentiende editie van het internationale jeugdtoernooi, dat sinds 2002 wordt verspeeld en in 2020 en 2021 niet doorging vanwege corona. Het toernooi was twintig jaar geleden een initiatief van twee leden van de Hillegomse tennisclub, Nico Tromp en Wim van Eeden. In de loop der jaren leverde het winnaars op zoals Thiemo de Bakker, Thomas Schoorel, Michaëla Krajicek en Quirine Lemoine. Huidige nationale topspelers zoals Botic van de Zandschulp, Tallon Griekspoor, Tim van Rijthoven en Arantxa Rus wonnen nooit, maar scherpten tijdens Flower Bulb Toernooien hun vaardigheden wel aan.

Dit jaar maakte Romy Blokker haar debuut als toernooidirecteur. Blokker, die al jarenlang op het Hillegomse tennispark rondloopt, pakte de handschoen op toen die door voormalig toernooidirecteur Pieter Witteman werd neergelegd.

Jens van Trigt en Teun Visser, sinds hun jongste jeugd lid van Hillegom en verknocht aan tennis, mochten met een wildcard meedoen aan het hoofdtoernooi. In de eerste ronde trof de 17-jarige Visser ene Joan Nadal Vives. ,,Hij komt van de Rafa Nadal Academy op Mallorca”, aldus de goed geïnformeerde Visser. ,,Hij is een volle neef van gravelkoning Rafael Nadal die veertien keer Roland Garros heeft gewonnen. Ook is hij één van de drie zonen van de man die bekend staat als oom Tony Nadal, die Rafa jarenlang begeleid heeft.”

De eerste set kon Visser het aardig bijbenen tegen de Spaanse opponent. ,,Op 6-6 stond ik in de tiebreak met 3-6 achter. Ik won die alsnog met 8-6 en daarmee de set. Op dat moment dacht ik: ik kan deze wedstrijd winnen.” Het liep anders. De stoïcijns spelende, rechtshandige Nadal ging met iets meer vaart slaan. Visser: ,,Hij bleef relaxed en de bal kwam steeds vaker harder op me af dan ik verwacht had.” Waarna de Hillegommer weinig meer in te brengen had en met 1-6 en 2-6 uit het toernooi werd gemept. ,,Maar het was supercool om tegen een echte Nadal te spelen.”

Bij de meisjes bereikte de als vierde geplaatste Annelin Bakker de finale. De 17-jarige Groningse maakte tegen de Japanse Wakane Sonobe een 0-3 achterstand goed en won de set met 6-4. De tweede set was niet om aan te zien. Sonobe tenniste minder slecht dan Bakker en won met 6-4. In de derde en beslissende set bleef Bakker aanmodderen en hervond het 15-jarige talent uit Japan het ritme: 2-6.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.