Teruggetrokken uit de ereklasse rugby; bestuurlijke en personele problemen teisteren The Bassets

The Bassets in actie tegen DIOK afgelopen seizoen.© Foto Hielco Kuipers

Marcel Tabbers
Sassenheim

Rugbyclub RC The Bassets moet een stap terugzetten naar eerste klasse. Na zeven seizoenen ereklasse gaven personele problemen bij de Sassenheimse club de definitieve doorslag. Eind vorig seizoen slaagde Bassets er nog in zich te handhaven via de promotie-/degradatiewedstrijd tegen RRC uit Rotterdam.

Het besluit was onvermijdelijk, meldt bestuurslid Marco van der Heiden. „Als je het feitelijk wilt zien, gingen daar drie fases aan vooraf. De eerste kom je ieder seizoen tegen als spelers stoppen na een lange staat van dienst of door hardnekkige blessures. Dat was geen verrassing en hun gevoel moet goed geweest zijn, want we bleven in de ereklasse. De problemen ontstonden toen vijf spelers van niveau ons verrasten door hun vertrek aan te kondigen. Dat zette ons met de rug tegen de muur”, laat Van der Heiden weten. „Mijn sporthart huilde helemaal toen, als gevolg hiervan, nog eens vier spelers besloten hun heil elders te zoeken. Dat was de nekslag, maar vanuit hen gezien heel begrijpelijk omdat ze zo hoog mogelijk willen spelen.”

Flink bikkelen

Hoewel de competitie pas in oktober van start gaat, was het voor Bassets niet mogelijk om - vooral - buitenlandse spelers te contracteren. „Dat zou zeker niet verstandig zijn. Los van het onhaalbare financiële vraagstuk, schiet je daar niks mee op. Laat duidelijk zijn dat we al voor de moeizaam gewonnen wedstrijd tegen Rotterdam de afspraak hadden om komend jaar vol energie weer door te gaan. Vorig seizoen was een vreemd jaar door corona, maar ook door de opzet met zestien teams. Zeker in de tweede helft van het seizoen was het flink bikkelen in de poule waarin we directe degradatie wisten te voorkomen. We hebben in totaal 38 spelers gebruikt. Misschien zeggen die cijfers genoeg.”

Een van de rugbypensionado’s is de 41-jarige Remko de Jong. Met pijn in z’n hart ziet de voormalig hooker de zwanenzang van zijn club aan. „Ik ben al zestien jaar lid van Bassets en heb mijn hele ziel en zaligheid in die club gestopt. Ik had al een dubbelfunctie als speler-teammanager en was heel blij dat we van RRC wonnen. Wat er nu gebeurt, kan ik eerlijk gezegd niet aanzien. Het is zo jammer dat het allemaal zo is gelopen.”

’Te Koop’

Voor Van der Heiden is het nu de uitdaging om de club op meerdere fronten weer op de rails te krijgen. „Na corona zaten we al anderhalf jaar zonder dagelijks bestuur. Het is zeker niet zo dat er een bord ’Te Koop’ staat op de middenstip. Het feit is dat de rugbysport in Nederland steeds professioneler wordt. Dat geldt niet alleen voor het team en de begeleiding, maar ook op bestuurlijk vlak. Ik hoop dat als iemand dit leest en haar of zijn hulp aan wil bieden, diegene ons benadert. Ook komend seizoen wordt nog steeds rugby gespeeld in Sassenheim. En dat hopen we nog heel lang te mogen doen, tot in de verre toekomst. We gaan hier zeker sterker uitkomen.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.