ZZ Leiden ziet ook Dunn en Midtgaard vertrekken, vier man nu naar de Bundesliga

Jhonathan Dunn.© Archieffoto

Joris Zandbergen
Leiden

ZZ Leiden raakt weer sterkhouders kwijt. Ook Jhonathan Dunn en Asbjørn Midtgaard kiezen voor Duitsland.

Op Peter Olisemeka na hebben nu alle buitenlandse aanwinsten van ZZ Leiden van het afgelopen successeizoen getekend bij een nieuwe club. Saillant detail is dat zij allen hebben gekozen voor de sterke Bundesliga. Arunas Mikalauskas gaat naar Crailsheim, tegenstander van Leiden in de kwartfinale van de Europe Cup de voorbije jaargang, en Einaras Tubutis volgt coach Geert Hammink naar Frankfurt.

Daar komen nu Dunn en Midtgaard bij. Dunn heeft gekozen voor Ludwigsburg, de nummer vier van de Bundesliga. Midtgaard heeft net als Mikalauskas een contract getekend bij Crailsheim.

Het is niet vreemd dat de ZZ-spelers in de (buitenlandse) belangstelling staan. Leiden kende een uitstekend seizoen, waarin het kampioen werd van de BNXT League en doordrong tot de halve finale van de Europe Cup, om pas te sneuvelen tegen uiteindelijke winnaar Bahcesehir. De interesse vanuit Duitsland is eveneens te verklaren. Leiden schakelde zowel Bayreuth als Crailsheim uit. Guard/forward Dunn (1.93 meter) speelde bij Leiden als tweedejaars prof, nadat hij overgekomen was van Zwolle. Hij speelde 68 wedstrijden voor de Leidse club (met gemiddeld bijna 15 punten), waarin hij opviel door zijn atletisch vermogen, zijn kalme voorkomen en vooral zijn ’dodelijke’ afstandsschot, waarmee hij onder meer Bayreuth in Duitsland teisterde.

Ook de 2.14 meter lange Midtgaard speelde zich bij ZZ in de kijker. Zijn vertrek is nauwelijks verrassend te noemen aangezien vaardige powerspelers in trek zijn. De Deen was een ’rookie’ als profspeler. Hij kwam naar de Sleutelstad vanuit Grand Canyon University in de Verenigde Staten. Midtgaard ontwikkelde zich goed onder coach Hammink. Zowel in het nationale gedeelte van de BNXT League als de cross border fase en in Europa liet hij mooie dingen zien. In de finales van beide play-offs (Nederland en BNXT) was hij nauwelijks een factor, maar dat kan verklaard worden doordat het collegeseizoen eindigt in maart en Leiden tot in juni doorspeelde. In 67 wedstrijden kwam hij tot 917 punten en 499 rebounds.

Door ook het stoppen van Worthy de Jong is Leiden nu vijf sterkhouders kwijt. Tot nog toe werd alleen Stan van den Elzen als nieuwe aanwinst gepresenteerd. In samenspraak met nieuwe coach Roberts Stelmahers wordt de nieuwe selectie de komende tijd samengesteld.

Meer nieuws uit ZZ Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.