Blauwalg in de Leidse regio: op deze locaties geldt een negatief zwemadvies

Zwemmen wordt afgeraden in een deel van recreatieplas Vlietland.© Archieffoto

Justin Hendriks
Voorschoten

Op verschillende plekken in de Voorschotense wateren is blauwalg aangetroffen. Volgens de website zwemwater.nl gaat het om het water bij recreatiegebied Vlietland, ter hoogte van Surfstrand Noordwestoever.

De gemeente Voorschoten waarschuwt daarvoor en adviseert dan ook uit de buurt van het water te blijven. Op plekken waar blauwalg is aangetroffen plaatst de gemeente deze week waarschuwingsborden.

Voorschoten benadrukt dat blauwalgen zich snel over het water kunnen verspreiden naar andere plekken. Zij verwijzen dan ook naar zwemwater.nl voor de laatste informatie. Het zwemwater bij de Noordoostoever van Vlietland en de Speelvijver is volgens deze website op dit moment nog wel ’in orde’.

Bij de waterspeelplaats in het Leidse park Cronesteijn, de speelvijver aan de westkant van de Alphense Zegerplas en de zwemplek bij recreatiepark Meijepark in de Nieuwkoopse Plassen gold al een permanent negatief zwemadvies voor deze zomer. Dat negatieve zwemadvies geldt ook voor de Klinkerbergerplas in Oegstgeest.

Voor het water aan de Julianalaan in Buitenkaag en het Braassemermeer wordt gewaarschuwd vanwege blauwalg.

De giftige stoffen die blauwalgen produceren kunnen lichamelijke klachten veroorzaken, zoals huidirritatie en maag- en darmklachten. Ook dieren kunnen erg ziek worden van blauwalg.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.