Alphenaar (25) die schoot op huis in Antwerpen waar acht kinderen aanwezig waren veroordeeld tot vijf jaar cel

ANP/BELGA
Alphen aan den Rijn

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft een 25-jarige Nederlander donderdag veroordeeld tot vijf jaar cel en 2000 euro boete. Mohamed A. werd in september vorig jaar in Alphen aan den Rijn aangehouden en aan België overgeleverd nadat hij in de Antwerpse deelgemeente Deurne een woning met daarin een echtpaar met acht kinderen onder vuur had genomen. Bij een wegblokkade tijdens zijn vlucht reed hij met hoge snelheid bijna twee agenten omver. Iedereen bleef ongedeerd.

De rechtbank sprak A. vrij van poging tot doodslag op de agenten maar achtte onder meer het schieten op de woning, bedreiging van de politie en verboden wapenbezit bewezen. Hij moet het gezin bijna 12.000 euro aan schadevergoedingen betalen. De twee agenten kregen in totaal 3500 euro toegekend.

A. ontkende aanvankelijk dat hij de bewuste nacht in België was geweest. Later gaf hij toe dat hij op de woning geschoten had. Hij zei dat hij drugs verkocht en dat hij een schuld had bij zijn opdrachtgever. In ruil voor het kwijtschelden van die schuld had hij enkele schoten moeten afvuren op de woning.

Op de oprit van de woning vond de politie een lader met negen patronen en twee kogelhulzen. Een van de afgevuurde kogels had de garagepoort doorboord en was door de voorruit van de geparkeerde auto gegaan. Op camerabeelden was te zien hoe de schutter wegreed in een witte wagen met Nederlandse nummerplaat. De Belgische politie en daarna een Nederlandse politiehelikopter zetten de achtervolging in. In Rotterdam vluchtte de schutter te voet verder maar hij liet zijn paspoort, rijbewijs en huurcontract voor de wagen achter. A. werd een maand later in Alphen aan den Rijn aangehouden en aan België overgeleverd.

Lees ook: 25-jarige man uit Alphen aan den Rijn aangehouden na beschieten woning in België

Lees ook: Nederlander schoot vorig jaar op huis in Deurne: vijf jaar cel voor aanslag in drugsmilieu

Meer nieuws uit Alphen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.