De Cuyl in Oegstgeest is klaar voor opvang vluchtelingen: ’Er moest iets gebeuren’

Sporthal De Cuyl is ingericht tot opvang voor asielzoekers. ,,Er moest iets gebeuren’’, zegt verantwoordelijk wethouder Tim van Tongeren (PrO)© Foto Taco van der Eb

Anne de Vries
Oegstgeest

Direct omwonenden van sporthal De Cuyl nemen donderdagmiddag even een kijkje in de omgebouwde hal, voor de groep van 75 vluchtelingen aanstaande maandag arriveert.

’Spartaans’, ’klinisch’ en ’ongezellig’, de reacties van enkele buurtbewoners, raadsleden en medewerkers van de gemeente zijn niet mild wanneer ze donderdagmiddag de nieuwe inrichting van de sporthal aanschouwen. Enkel de koningsblauwe matrasjes geven de ruimte, uitgedost in wit en grijstinten, nog wat kleur.

Het sentiment, daarentegen, is er niet minder om. De eerste buren die binnenstappen zijn wel in voor assistentie als hun nieuwe tijdelijke buren eenmaal verhuisd zijn: ,,Ik wil zeker helpen’’, zegt een buurvrouw. Dat had de gemeente ook wel verwacht, zegt een woordvoerder. Op de tafeltjes liggen formulieren waar inwoners kunnen aangeven dat ze wel willen helpen. En op de speciale website (oegstgeest.nl/crisisopvangdecuyl) worden oproepjes geplaatst als er specifieke hulp nodig is.

Niet humaan

,,Er moest iets gebeuren’’, zegt verantwoordelijk wethouder Tim van Tongeren (PrO) over de situatie. ,,Het is niet humaan om kinderen te lang in die omstandigheden in Ter Apel te houden. Vrouwen en kinderen willen we zo snel mogelijk uit die situatie halen.’’

PrO, D66, Hart voor Oegstgeest, CDA en VVD kunnen zich er volgens de wethouder allemaal in vinden dat hij de sporthal heeft aangeboden als tijdelijke opvanglocatie. Slechts één fractievoorzitter heeft nog niet gereageerd. Onno Laarhoven van BVNL blijft het oneens met de beslissing. ,,Maar hij kon het wel begrijpen, zei hij’’, aldus Van Tongeren.

Lees ook: Oegstgeest stelt sporthal De Cuyl een maand beschikbaar voor vluchtelingen, raadsleden zeggen ’geen inspraak’ te hebben gehad

Aanstaande maandag, 1 augustus, komt de bus voorrijden met vijfenzeventig ’nareizigers’. Dit zijn de partners, familieleden, of kinderen van statushouders die middels gezinshereniging ook naar Nederland mogen komen. ,,Dat is een coherente groep, met voornamelijk vrouwen en kinderen, dat is zo afgesproken met de locatie waar ze hierna naartoe gaan’’, vertelt Van Tongeren. Dat is de gemeente Zuidplas. Op 1 september zal de bus namelijk alweer voorrijden en vertrekken de vluchtelingen naar de gemeente waar ze een permanentere plek kunnen krijgen.

Bed, bad en brood

Het ambtelijk apparaat van Oegstgeest heeft de opvang snel moeten regelen. Vorige week dinsdag werd de knoop pas echt doorgehakt na overleg van de veiligheidsregio. Oegstgeest biedt de vluchtelingen ’bed, bad en brood’ in de sporthal, en regelt activiteiten voor de kinderen. De veiligheidsregio heeft voor de rest gezorgd: de beveiliging, het vervoer, en de inrichting van de hal, inclusief grijs laminaat en witte scheidingswanden tussen de kamertjes met ieder drie of vier bedden. De dozen met hoeslakens en kussenslopen staan ook nog ingepakt in een hok.

De wethouder is trots op het gemeentepersoneel dat in een enkel geval zelfs de vakantie heeft uitgesteld om alles in De Cuyl in goede banen te leiden. Bij sommige van de aanwezige ambtenaren roept de haastige situatie herinneringen op aan 2015, toen ze zelfs nachtdiensten draaiden en eten opschepten.

Op vijf september is de zaal weer ’spik en span’, belooft Van Tongeren. Hij hoopt dat de scholen en sportverenigingen de anderhalve week vanaf het begin van het schooljaar nog buiten kunnen sporten.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.