Derde wereldtitel Lisa Bruijnincx. Leidse roeister pakt bij WK junioren ook goud in dubbelvier

Lisa Bruijnincx.© Archieffoto Hielco Kuipers

Coen Eggenkamp
Varese

De Leidse Lisa Bruijnincx heeft afgelopen weekend in het Italiaanse Varese een unieke prestatie neergezet. Met haar dubbelvier won ze goud bij de wereldkampioenschappen voor roeiers onder de 23 jaar. Vorig jaar lukte haar dit in de dubbeltwee. In die discipline was de roeister van Njord in 2019 ook al wereldkampioen bij de junioren.

,,Ik heb er nog niet echt woorden voor. Het is vrij onwerkelijk dat ik nu zo’n rijtje heb. 2020 viel er een beetje uit omdat er toen vanwege corona alleen een EK was. Daar heb ik zilver gehaald, maar daar kan ik prima mee leven”, vertelt ze lachend na afloop.

Amerika

Een paar maanden terug lag het behalen van de wereldtitel bepaald niet voor de hand. Haar partner van vorige seizoenen, Fien van Westreenen, studeert in Amerika en bedankte dit keer. Ook andere in Amerika trainende talenten kozen voor een andere invulling van hun zomer. Noodgedwongen werd nu een boot gemaakt met de sterke, maar nog onervaren roeisters Vera Sneijders en Willemijn Mulder. Met de getalenteerde slagvrouw Femke Paulis hoopte het kwartet alsnog succes te behalen.

Lees ook: Roeister Lisa Bruijnincx verkiest Leiden boven avontuur op Amerikaanse universiteit: ’Ik ben niet gevoelig voor de ’American Dream’

Ruwe diamant

,,We waren in het begin echt een ruwe diamant. De eerste wedstrijden samen liepen ook nog niet zo goed. Pas bij de laatste oefenrace hadden we voor het eerst het idee dat we echt goed samen zaten. Vanaf daar hebben we doorgepakt. Toen begon de droom van een medaille of zelfs goud te leven.” In de finale lag de ploeg lang achter de Roemeense boot en kwamen de Nederlanders pas vlak voor het einde langszij. ,,We wisten van te voren dat het begin niet ons sterke punt was. Maar voor ons doen kwamen we heel goed uit de start. Dat gaf vertrouwen dat we er in het tweede deel langs zouden komen. En dat lukte.”

Lees ook: Golven kwamen over haar boot heen en ze verloor bijna haar riemen maar toch pakte Lisa Bruijnincx de nationale roeititel

Lees ook: Lisa Bruijnincx is, met nationaal record, de sterkste op de roeimachine [video]

Lees ook: Huldiging aan de Morsweg: Uitbundig ’bravo’ voor vijf medaillewinnaars Njord

In het onderstaande bericht op Instagram kun je door de foto’s bladeren die de sporter zelf geplaatst heeft:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.