In 1980 moet Gerard Nijboer vlak voor de start nog enkele keren noodgedwongen het toilet opzoeken. Uiteindelijk knokt hij zich tijdens de olympisch marathon toch naar historisch zilver

Gerard Nijboer toont het zilver bij terugkomst op Schiphol

Jaap Heemskerk

In deze rubriek blikken we terug op een historische sportgebeurtenis die deze week haar ’verjaardag’ viert. Vandaag de zilveren medaille van Gerard Nijboer op de marathon op 1 augustus 1980 tijdens de Olympische Spelen in Moskou.

Als Gerard Nijboer veertien weken voor de olympische marathon van Moskou de tweede tijd ooit neerzet met zijn overwinning in Amsterdam is hij meteen titelkandidaat.

Wereldwijd worden er wel twijfels geuit en vraagtekens gezet bij zijn tijd van twee uur, negen minuten en één seconde omdat het voor de pas 24-jarige atleet pas zijn derde marathon was. Zo zou de marathon van Amsterdam volgens geruchten korter zijn geweest dan de 42.195 meter.

Virusinfectie

Door zijn topprestatie in Amsterdam komen er veel uitnodigen binnen, maar op advies van de geblesseerde marathonloper Roelof Veld, die ook wel Gerards atletiekvader wordt genoemd, gaat hij in aanloop naar de Spelen van Moskou alleen in op de uitnodiging uit Guatemala. Nijboer loopt in het Midden-Amerikaanse land een virusinfectie op waar hij pas een week voor de olympische marathon van is hersteld.

Maagproblemen

Op de wedstrijddag heeft Nijboer weinig fiducie in een goede afloop. Moedeloos schudt hij een uur voor de wedstrijd zijn hoofd. Keer op keer moet hij, gedwongen door zijn zwakke maag, naar het toilet rennen. In Nederland vangt hij zijn maagproblemen op met macrobiotisch voedsel als hoefblad, brandnetels en spinazie maar in Moskou is dat niet te verkrijgen.

Eigen tempo

Het tempo ligt aanvankelijk laag maar toch belandt Nijboer achter het tweede groepje. Ondanks de uitputtende omstandigheden weet hij zich terug te knokken naar de eerste groep waaruit de Mexicaan Gomez halverwege de wedstrijd is ontsnapt. Door het kopwerk van de Nederlander wordt Gomez zeven kilometer voor de streep teruggepakt. Dat inspireert Nijboer tot een aanval. Al snel krijgt hij bezoek van Waldemar Cierpinski uit de DDR.

De olympisch kampioen van 1976 laat Nijboer vervolgens zijn hielen zien en prolongeert zijn titel. Nijboer loopt zijn eigen tempo en schudt de bij hem teruggekeerde Russen Mosejev en Dshoemanassarov weer van zich af. Hij komt zelfs nog dichtbij de Oost-Duitser die hem op de streep slechts zeventien tellen voorblijft.

Boycot

Zilver is een unieke prestatie voor een Nederlandse atleet. De laatste die dat namens Nederland heeft gepresteerd is Puck Brouwer in 1952 op de 200 meter. Doordat veel landen de Olympische Spelen in Moskou boycotten is er wel sprake van enige devaluatie, maar feitelijk ontbreken in het marathonveld alleen de Amerikaan Rodgers en de Japanner Seko als kanshebbers. Met het zilver neemt Nijboer alle twijfel weg die er was over zijn eerdere wereldtijd in Amsterdam.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.