Spanningen lopen op door gepland bezoek van Pelosi aan Taiwan

ANP Producties | Bron: ANP
Hongkong

In aanloop naar het geplande bezoek van de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, aan Taiwan lopen de spanningen op. Verschillende Chinese gevechtsvliegtuigen vliegen dinsdagochtend dicht langs de middenlijn van de Straat van Taiwan, de zeestraat tussen China en Taiwan, zeggen goed ingevoerde bronnen tegen persbureau Reuters.

Ook zouden volgens een bron meerdere Chinese oorlogsschepen dicht bij het midden van die 180 kilometer brede zeestraat varen. De middenlijn dient als een officieuze grens tussen de territoriale wateren van China en Taiwan. Het Taiwanese ministerie van Defensie zou op zijn beurt het alertheidsniveau voor het leger vanaf dinsdagochtend tot donderdagmiddag iets hebben "verhoogd", meldt het staatspersbureau van het eiland op basis van anonieme bronnen.

De Amerikanen houden rekening met een Chinese militaire "demonstratie van macht" rond het omstreden bezoek van de Amerikaanse toppolitica. Volgens de Taiwanese krant Liberty Times landt Pelosi dinsdag om 22.20 uur (lokale tijd) in Taiwan. Andere bronnen stellen echter dat zij wellicht pas woensdagochtend aankomt. Wanneer Pelosi arriveert zal zij de hoogstgeplaatste Amerikaanse politicus in 25 jaar tijd zijn die het eiland bezoekt.

Provocatie

Het communistische regime van China heeft herhaaldelijk gewaarschuwd "niet met vuur te spelen" rond Taiwan. Beijing ziet het eiland als een afvallige provincie en vindt dergelijk hooggeplaatst bezoek een provocatie. Pelosi zegt met haar bezoek haar "onwankelbare" steun te willen uiten voor de naar volledige onafhankelijkheid strevende Taiwanezen.

De oplopende spanningen leidden dinsdagochtend ook tot zenuwachtigheid op de aandelenbeurs. De aandelenindex in Hongkong daalde met meer dan 3 procent. Die in Taiwan ging met 2,1 procent omlaag.

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.