Negatief zwemadvies voor dit keer een ander deel van de Zegerplas

Een uitzicht over de Zegerplas.© Archieffoto Tom Mentink

Tom Mentink
Alphen aan den Rijn

De speelvijver aan de westkant van de Zegerplas was al afgekeurd om te zwemmen voor het hele seizoen vanwege de slechte waterkwaliteit, nu geldt er sinds afgelopen vrijdag ook een negatief zwemadvies voor de Zuiderplas. Dat gebied ligt rondom de T-steiger.

De boosdoener is dit keer de aanwezigheid van blauwalg in het water. De giftige stoffen die blauwalgen produceren kunnen lichamelijke klachten veroorzaken, zoals huidirritatie en maag- en darmklachten. Ook dieren kunnen erg ziek worden van blauwalg.

Blauwalg is zowel in de Zuiderplas als de speelvijver aangetroffen. Voor de speelvijver gold al langer een negatief zwemadvies, omdat daar de kwaliteit van het water te slecht was. De oorzaak in eerste instantie? Vogelpoep op de steiger en een defect riool bij restaurant Wet ’n Wild.

Het riool is inmiddels hersteld, dus uit die hoek vallen geen problemen meer te verwachten. Om de vervuiling door vogelpoep in toom te houden, heeft Rijnland de gemeente geadviseerd om de uitwerpselen niet meer het water in te spuiten maar op te zuigen.

Schrijf je in voor de gratis AlphenCC nieuwsbrief en mis nooit meer nieuwtjes uit Alphen aan den Rijn

Om precies in beeld te krijgen waar de verontreiniging in het water vandaan komt, onderwerpt Rijnland deze zomer watermonsters aan een DNA-onderzoek. Op die manier kan exact worden vastgesteld welk deel van de bacteriële vervuiling is van vogels, van honden en van mensen.

Het hoogheemraadschap van Rijnland, de Omgevingsdienst Midden-Holland en de gemeente Alphen aan den Rijn onderzoeken nu of een extra pomp wellicht de oplossing is voor de slechte waterkwaliteit bij de speelvijver aan de westkant van de Zegerplas. Door zo’n pomp zou de doorstroming bij de speelvijver worden vergroot en het water bij het strandje sneller worden ververst. Het kwaliteitsprobleem speelt alleen bij het strandje en niet elders in de plas. ’Het doel is om het kwaliteitsoordeel van ’slecht’ naar tenminste ’aanvaardbaar’ te krijgen’, schreef Rijnland eerder. ’Daarmee kan het negatieve zwemadvies dat nu geldt voor het gehele zwemseizoen in de toekomst komen te vervallen’.

Lees ook: Pomp wellicht oplossing voor waterkwaliteit Zegerplas

Lees ook: Blauwalg in de Leidse regio: op deze locaties geldt een negatief zwemadvies

Meer nieuws uit Alphen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.