Zes maanden cel voor wilde rit door Katwijk en drugsbezit: ’De politie laat het erger lijken dan het is’

Persbureau Cerberus
Katwijk

De Haagse rechtbank veroordeelt twee mannen tot zes maanden cel, waarvan twee maanden voorwaardelijk, vanwege een wilde autorit door Katwijk waarmee ze probeerden te ontkomen aan de politie. Toen hun Peugeot op de Noordduinseweg eindelijk tot staan was gebracht, bleek ook dat de verdachten drugs bij zich hadden. De rechtbank denkt dat ze die wilden gaan verkopen.

De wilde achtervolging begon toen de bestuurder een stopteken negeerde van de politie op de Provincialeweg (N206) ter hoogte van de Zanderij. Agenten wilden de auto doorzoeken vanwege een melding in het kentekensysteem. De Peugeot stond daarin omdat er vermoedens waren dat het voertuig werd gebruikt voor drugshandel.

Lees ook: Zes maanden cel geëist voor wilde achtervolging door Katwijk en drugsbezit

De bestuurder was de 23-jarige R.M. uit Noordwijk, die in de auto van zijn moeder rond reed. Hij stuurde de Peugeot tijdens de achtervolging op hoge snelheid over fiets- en voetpaden. Bij de Haagse rechtbank wilde hij twee weken geleden niet vertellen waarom hij op de vlucht sloeg. Hij ontkende dat hij ingereden was op een politieauto met een agent erin. „Ik ben er omheen gereden. De politie laat het erger lijken dan het is.”

Sok

Op de bijzitterstoel zat tijdens de achtervolging de 20-jarige L.K uit Leiden. Hij probeerde nog weg te komen toen de politie de Peugeot op de Noordduinseweg had gestopt. De reddingsbrigade viste er naderhand nog een sok uit het water die de verdachten na hun aanhouding hadden weggegooid. Daarin zaten drugs, net als in de Peugeot waarin de mannen zaten. Ze hadden 50 gram met onder meer cocaïne en xtc bij zich.

Volgens het Openbaar Ministerie wilden de verdachten die gaan verkopen. De rechtbank gaat daar nu ook vanuit. Ze veroordeelt de mannen tot zes maanden cel, waarvan twee maanden voorwaardelijk, wegens onder meer voorbereiding van drugshandel. R.M. krijgt daarnaast een rijverbod van acht maanden.

R.M. moet de agent die in de geramde politieauto zat ook 1000 euro schadevergoeding betalen. De man hield aan de botsing rugklachten over.

De opgelegde straffen zijn conform de strafeisen van het Openbaar Ministerie.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.