China begint met omstreden militaire oefeningen rondom Taiwan

ANP Producties | Bron: ANP
Beijing

De omstreden militaire oefeningen ter zee en in de lucht rondom Taiwan die China had aangekondigd, zijn donderdagochtend ook begonnen. Het Taiwanese ministerie van Defensie zegt daarop in een verklaring dat het "voorbereidingen treft voor oorlog, zonder oorlog op te zoeken".

Er is internationaal veel kritiek op China vanwege de oefeningen, die één dag na het vertrek van Nancy Pelosi, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, zijn begonnen. China ziet Taiwan als afvallige provincie en noemt het bezoek van Pelosi een schending van de soevereiniteit, waar het voor gestraft moet worden.

Het leger van Taiwan benadrukt dat het al geldende principe wordt gehandhaafd: de eilandstaat bereidt zich voor op oorlog, zonder oorlog op te zoeken. Defensie voegt daaraan toe dat het streven blijft "conflicten niet te laten escaleren". Volgens Beijing gaat het om de grootste militaire oefening ooit die China rond Taiwan uitvoert. Er wordt zowel in de lucht als op het water met scherp geschoten.

Zo'n tien Chinese oorlogsschepen zouden woensdagavond kort de middenlijn in de Straat van Taiwan zijn overgestoken, zegt een bron binnen het Taiwanese leger tegen persbureau Reuters. Die lijn in de zeestraat tussen China en Taiwan geldt als een officieuze grens tussen de territoriale wateren van het eiland en het Chinese vasteland. De regering in Taipei heeft raketsystemen geactiveerd om de Chinese bewegingen te volgen. Ook zijn eerder Taiwanese marineschepen richting de middenlijn gestuurd.

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Wang Yi, bestempelde het bezoek van Pelosi donderdag als een "manische, onverantwoorde en zeer irrationele" actie, meldden staatsmedia. Wang stelde ook dat China er via de diplomatieke weg alles aan doet om een crisis te vermijden, maar niet zal toestaan dat zijn "kernbelangen" worden geschaad.

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.