Tweede reuzenpenisplant in de Hortus botanicus Leiden bloei dit jaar: ’Uitzonderlijk’

© Foto: Hielco Kuipers

ANP
LEIDEN

Voor de tweede keer dit jaar staat een reuzenpenisplant in de Hortus botanicus Leiden in bloei. Volgens de plantentuin is het „uitzonderlijk dat twee exemplaren van deze plant zo kort achter elkaar bloeien.”

In juli bloeide de eerste reuzenpenisplant in Leiden. Een andere plant bloeide afgelopen oktober. Daarvoor was er ongeveer tien jaar lang niets gebeurd. Reuzenpenisplanten hebben volgens de hortus circa tien jaar nodig om genoeg energie op te bouwen om te kunnen bloeien.

De penisplant die nu bloeit, wordt binnenkort bestoven met het stuifmeel van de plant die vorige maand bloeide. Zo wil de Hortus botanicus nieuwe penisplanten kweken.

Lees ook: Hoe bijzonder is de bloeiende penisplant in de Hortus Botanicus? ’Onze grootste ooit’

Wie de bloeiende reuzenpenisplant wil zien, moet er snel bij zijn. De bloeiperiode duurt maar twee dagen. Op de eerste dag verspreidt de kelk een geur van rottend vlees om zo vliegen aan te trekken. Die geur is honderden meters verder nog te ruiken. Daarna bloeit hij nog een dag zonder geur. De wetenschappelijke naam van de plant is Amorphophallus titanum, letterlijk vertaald gigantische vormloze penis. Hij is meer dan 2 meter groot, exclusief de pot. Oorspronkelijk komt de reuzenpenisplant uit de regenwouden van West-Sumatra. De plant wordt bedreigd, omdat het natuurlijke leefgebied zwaar onder druk staat.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.