Sissende mistvorming in lab op Leids Bio Science Park blijkt lekkend koelsysteem

© Foto Toon van der Poel

Binnert Glastra
Leiden

Politie en brandweer rukten maandagochtend groot uit naar de nieuwe bèta campus van de Leidse universiteit, waar een laboratorium vol mist was aangetroffen. Tegen het middaguur bleek dat het ging om een gaatje een koelsysteem.

Brandweervoertuigen uit de hele regio en meerdere patrouillewagens scheurden in de ochtend met gierende sirenes naar de Wassenaarseweg in Leiden.

’Mistvorming’ in een universitair chemisch laboratorium op een bioscience-bedrijvenpark is niet iets om lichtzinnig mee om te springen. Dat vinden ze bij de universiteit zelf ook; de bedrijfshulpverlening had er de betreffende afdeling al ontruimd.

Het ging om een laboratorium waarin niemand aan het werk was. ’s Morgens werd de mist bij de het openen van de deur ontdekt, waarna direct de brandweer werd ingeschakeld. Toen die arriveerde, werd duidelijk dat de rook in een kamer boven en naast het lab stond. In die ernaast hing bovendien een zoetige geur en was een sissend geluid te horen.

Uiteindelijk ontdekte de brandweer de oorzaak. In het koelsysteem met minerale olie was een klein lek ontstaan. Tegen die tijd was de kwestie ook direct onder controle: het systeem was inmiddels leeg.

© Foto Toon van der Poel

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.