Litouwer Venskus volgt zijn landgenoot Tubutis op bij ZZ Leiden

Erikas Venskus.© Foto ZZ

Joris Zandbergen
Leiden

Basketbalclub ZZ Leiden heeft de smaak te pakken als het gaat om het contracteren van lange Litouwers. Als opvolger van Einaras Tubutis heeft de club diens landgenoot Erikas Venskus vastgelegd.

Hij is de eerste buitenlandse aanwinst van Leiden voor het aankomende seizoen.

De 22-jarige Venskus is een 2.06 meter lange forward/center die overkomt van Prienai dat speelt in zijn geboorteland. In 29 wedstrijden, waarvan twaalf als starter, kreeg hij gemiddeld 21 minuten speeltijd. Daarin tekende Venskus gemiddeld voor 6,9 punten, schoot hij 41,8 procent raak van de driepunters en pakte hij gemiddeld 2,5 rebounds per wedstrijd.

Venskus begon met basketballen in zijn geboortestad Birzai. Als jeugdspeler stapte hij over naar topclub Zalgiris Kaunas, waar hij al even aan de EuroLeague mocht proeven. Tijdens het WK voor landenteams onder 19 jaar was hij in 2019 namens Litouwen gemiddeld goed voor 12.9 punten en 7.3 rebounds. In het seizoen 2020-2021 speelde hij voor Lietkabelis, dat actief was in de EuroCup.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

ZZ Leiden ziet Venskus duidelijk als opvolger van de naar Frankfurt vertrokken grote forward Tubutis, die in zijn eerste jaar buiten Litouwen een uitstekende indruk maakte. Venskus heeft iets meer ervaring en oogt aanvallend wat meer gepolijst, al had Tubutis aan de verdedigende kant van het veld een grote impact op het Leidse spel.

In de komende tijd zal ZZ Leiden zich verder versterken met buitenlandse spelers. Ook is de club nog steeds op zoek naar een nieuwe coach, na het afhaken van de Let Roberts Stelmahers. De tijd gaat in dezen wel een beetje dringen.

Contract

Venskus is de vijfde speler met een contract bij Leiden voor het nieuwe seizoen. De Nederlanders Marijn Ververs, Maarten Bouwknecht, Stan van den Elzen en Luuk van Bree tekenden al eerder bij de kampioen van de BNXT League.

Meer nieuws uit ZZ Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.