Regionale omroep Unity voldoet aan norm en ontloopt boete

Rudo Slappendel als radiomaker van Unity FM bij Area 071 aan de Sisalbaan in Leiderdorp.© Taco van der Eb

Gertjan van Geen
Leiden

De regionale omroep Unity voldoet weer aan de zogeheten ICE-norm en ontloopt daarmee een boete of, erger nog, het kwijtraken van zijn licentie.

Dat heeft het Commissariaat voor de Media (CvdM) per brief laten weten aan de omroep. De ICE-norm schrijft voor dat het lokale programma-aanbod voor ten minste vijftig procent van informatieve, culturele en educatieve aard moet zijn. Dit geldt voor zowel televisie- als radiokanalen.

In december 2021 begon het CvdM een onderzoek, nadat er een handhavingsverzoek was binnengekomen vanuit de Stichting Haagse Media (SHM), een andere lokale media-instelling. SHM beheert een aantal commerciële radiofrequenties en is gelieerd aan de Leidse omroep Sleutelstad, dat tot februari vorig jaar uitzond op een van die frequenties. Unity is de publieke radiozender voor Leiderdorp, Oegstgeest en Zoeterwoude. Sleutelstad heeft de felbegeerde licentie voor Leiden.

Unity beloofde na de waarschuwing van het CvdM beterschap, ook al heeft het nauwelijks budget om aan de norm te voldoen. De omroep heeft desondanks plannen gemaakt om de informatievoorziening via de radiozenders Unity.NU en Unity NL te verhogen. Ook na de zomervakantie worden er nog wijzigingen doorgevoerd. Zo komt er een radiovariant van het weekoverzicht en worden de radionieuwsbulletins uitgebreid naar het weekend.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.