Oegstgeest meest aantrekkelijke woongemeente in de regio, Leiden grauwe middenmoter

Oegstgeest voert de boventoon, net als in 2014.© Archieffoto

Loman Leefmans
Leiden/regio

Oegstgeest is de beste woongemeente van de regio, én van Zuid-Holland. Op de landelijke ranglijst die weekblad Elsevier jaarlijks presenteert, is de tiende stek voor deze plaats ingeruimd. Zoeterwoude (24ste), Wassenaar (28ste) staan eveneens hoog genoteerd.

Op de ranglijst bezet Katwijk de 70ste stek, Leiden de 154ste plaats en komt Alphen niet verder dan 284, op het huidige bestand van 344 gemeenten.

Het is de 25ste keer dat Elsevier en onderzoekbureau Bouter de klassering opmaken aan de hand van een lange lijst met 122 criteria en indicatoren. Die variëren van afhaalrestaurants, kinderopvang en geweldsmisdrijven tot openbaar vervoer en rommel op straat. Rozendaal, Bloemendaal en Laren staan op het ereschavot.

Meppel

In het rubriekje ’beste binnenstad’ is opvallend genoeg ook geen hoog plekje voor Leiden ingeruimd. Maar er staat nadrukkelijk bij dat het gaat om de woonaantrekkelijkheid, niet om wat er verder te doen valt of te vinden is. Hoorn, Zwolle en Haarlem vormen de topdrie en zelfs Alkmaar, Harderwijk en Meppel gaan voor.

De positie van Leiden valt dus ogenschijnlijk tegen. Ook als specifiek naar voorzieningen wordt gekeken, komt Leiden niet in de allerhoogste regionen voor. Winkels, cultuur, zorg of onderwijs; geen enkele gemeente uit noordelijk Zuid-Holland hoort bij de topscorers, dus ook de sleutelstad niet.

Verdienstelijk

Toch gaat het niet louter om middenmoters en laagvliegers in Leiden en omstreken. Wat die stedelijke voorzieningen betreft, krijgt Leiden een niet onverdienstelijke vijftiende plek toebedeeld. Op datzelfde deellijstje is Leiderdorp 27ste van het land en Kaag en Braassem doet het in diezelfde categorie goed als het wordt afgezet tegen andere landelijke gemeenten. Wat ’natuur’ betreft, hoeft Wassenaar maar vijf plaatsen in Nederland voor zich te dulden, maar als álles met elkaar wordt vergeleken, is Oegstgeest de onbetwiste nummer één.

Ranglijst landelijke woonaantrekkelijkheid: Oegstgeest 10, Zoeterwoude 24, Wassenaar 28, Voorschoten 41, Teylingen 62, Leiderdorp 66, Katwijk 70, Noordwijk 78, Lisse 96, Leiden 154, Kaag&Braassem 171, Nieuwkoop 188, Hillegom 209, Alphen aan den Rijn 284.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.