Mobiele atelier terug in Leids Singelpark om verder te werken aan ’saai’ kunstwerk

Het mobiele atelier in het Leidse Singelpark.© Foto Eelkje Colmjon

Theo de With
Leiden

Na een korte zomerstop is gisteren de draad weer opgepakt van het gezamenlijke kunstwerk dat deze zomer in het Leidse Singelpark wordt gemaakt.

De kunstenaressen Sara Vrugt en Nina Mathijsen begonnen half juni met dit kunstproject, getiteld ’Van kade tot zelfkant’. Het is de bedoeling dat er in september een lap stof ligt, die in Museum De Lakenhal wordt gepresenteerd.

Het duo reist met een mobiel atelier - een verbouwde zeecontainer op wielen - steeds naar een andere plek in het Singelpark. Ze willen het hele productieproces van het maken van een lap stof stap voor stap doorlopen. Daarom hebben ze gekozen voor het maken van traditioneel Leids saai. Dat is een soepele wollen stof die met name in de zeventiende eeuw in de textielstad werd gemaakt.

Op ambachtelijke wijze nemen ze elke stap in het productieproces. Dat begon dus in juni met het scheren van een aantal schapen. Dat leverde een grote hoeveelheid wol op, die daarna gewassen, gekaart en gesponnen moest worden. Hierbij roepen Sara en Nina de hulp in zoveel mogelijk Leidenaars. Iedereen kan komen meehelpen. ’Van kade tot zelfkant’ is wat dat betreft echte community art, kunst die ontstaat door er samen aan te werken.

Het mobiele atelier staat deze week in het Energiepark. Vanaf 17 augustus strijken de kunstenaars neer in het Blekerspark. Dan staat het vollen van de wol het programma. De geweven stof wordt dan vervilt, waardoor het een dichtere structuur krijgt. De lap stof wordt doordrenkt met water, rottende urine en boter. Hiervoor is de afgelopen weken al urine opgevangen. De meest ambachtelijke wijze is om dit in een teil te doen, waarbij met de blote voeten hard wordt gestampt op de stof.

Meer informatie: www.vankadetotzelfkant.nl

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.