Deel Leidse Van der Werfpark een jaar lang niet begaanbaar om nieuw gras dit keer een kans te geven

Het gras wil de schaduw maar niet groeien.© Archieffoto Hielco Kuipers

Binnert Glastra
Leiden

De gemeente Leiden onderneemt een nieuwe poging om het Leidse Van der Werfpark van een grasmat te voorzien en het perkje voor het standbeeld blijvend te herstellen. Ditmaal worden de betreffende delen bijna een jaar lang met hekken afgesloten.

Het wil sinds een grote opknapbeurt van het park in het voorjaar van 2021 maar niet lukken de grasmat in het park groen te houden. Nu is dat onder de grote, schaduwrijke bomen geen verrassing in de winter, maar ook hartje zomer is het er een kale bedoening. Ondanks het gebruik van grassoorten die het goed doen in de schaduw, blijft het sappelen. Ook planten in enkele perkjes, met die aan de voet van het standbeeld als meest in het oog springende, slaan slecht aan.

De gemeente wijt het probleem aan het intensieve gebruik van het park. Er zijn veel wandelaars en honden. Na de herstelpoging afgelopen voorjaar liet de gemeente daarom geruime tijd hekken staan. Maar het bleek dus onvoldoende. Buurtbewoners stelden eerder voor om het dan maar te proberen door vakken te maken vol klimop en bosrank - dan is het in ieder geval groen - maar daar wil de gemeente niet aan.

Ontzet

Externe specialisten zijn nu ingeschakeld om uit te zoeken wat er allemaal moet gebeuren om het dit keer wel te laten lukken. Omdat die nog geen oordeel geveld hebben, is nog niet bekend wat het allemaal gaat kosten.

Wel is al duidelijk dat nieuwe beplanting en nieuw ingezaaid gras dit keer bijna een jaar lang achter hekken verdwijnt. Dit in de verwachting dat de wortels zich goed kunnen ontwikkelen en daardoor beter bestand zijn tegen veelvuldige betreding.

De voorbereidingen van de hernieuwde opknapbeurt zijn al begonnen. De werkzaamheden in het park beginnen pas na de viering van Leidens Ontzet. De vele koraalzangers kunnen er dan met een gerust hart de grasmat betreden.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.