Bultjes en jeuk! Schurft in opkomst onder studenten: zo loop je het op (en zo kom je er vanaf)

ANP/Internetredactie
Nijmegen

Meer mensen dan gewoonlijk lopen rond met schurft. Vooral onder jonge mensen zijn de aantallen hoog. In aanloop naar het nieuwe studiejaar is het belangrijk dat met name studenten goed geïnformeerd worden over de huidaandoening, zegt medisch microbioloog Heiman Wertheim.

De hoogleraar - werkzaam aan het Radboudumc in Nijmegen - noemt het verhoogde aantal gevallen van schurft in Nederland een „hardnekkig probleem.”

Schurft wordt veroorzaakt door de schurftmijt, die gangetjes graaft onder de huid. Dat kan enorme jeuk geven, met name ’s nachts en bij warm weer. Vooral studenten en andere jongeren lopen momenteel schurft op, aldus Wertheim.

De GGD’en zouden daarom studentenverenigingen en universiteiten, hbo’s en mbo’s moeten informeren over de infectieziekte en hoe deze het beste voorkomen kan worden. Vooral eerstejaarsstudenten zijn misschien niet op de hoogte van wat schurft is en wat ze moeten doen om het te voorkomen, stelt Wertheim.

(Tekst gaat door onder de grafiek)

De koepelorganisatie van GGD’en laat weten dat er in aanloop naar het nieuwe studiejaar „geen standaard landelijke voorlichtingscampagne” ophanden is over het tegengaan van schurft. GGD’en kunnen zelf bepalen of ze het in hun regio nodig achten om voorlichting te geven, aldus een woordvoerster.

Zo loop je schurft op

Mensen kunnen schurft oplopen door minimaal een kwartier huidcontact met een besmet iemand, bijvoorbeeld door lang iemands hand vast te houden, het lichamelijk verzorgen van of seksueel contact met iemand met schurft. Een patiënt is besmettelijk als er mijten op de huid zitten, ook als diegene zelf nog geen last heeft van de infectie. Ook als studenten het bed met elkaar delen en iemand heeft schurft, kan dat achterblijven op het beddengoed.

Schurft kan worden behandeld met een speciale crème. Ook moeten beddengoed, handdoeken en kleding worden gewassen op 60 graden, of ze moeten in een afgesloten zak worden gestopt. Als mensen die vaak contact met elkaar hebben, zoals huisgenoten of bedpartners, niet gelijktijdig alle maatregelen nemen, kunnen ze elkaar telkens opnieuw besmetten.

(Tekst gaat door onder de foto)

Rond scabiës, zoals schurft officieel heet, hangt nog behoorlijk wat taboe.© ANP / SCIENCE PHOTO LIBRARY

Loop je toch schurft op: dan kom je onder de bulten en grote jeukplekken te zitten. Laat je dan behandelen, want soms kunnen mensen zelfs niet slapen door de jeuk.

Onderzoeksinstituut Nivel verzamelt gegevens van huisartsen en hoeveel patiënten met schurft zij zien. De huidige schurftgolf begon in de herfst van vorig jaar. Hoewel het aantal mensen met schurft momenteel licht daalt, zijn het er nog steeds meer dan gewoonlijk, aldus Nivel. Met name in de leeftijdsgroep van 15 tot en met 24 jaar is het aantal gevallen van schurft hoog.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.