Oude gevelreclame spekslagerij komt aan het licht in Leidse Pieterskerk-Choorsteeg

De oude belettering komt onder oude verflagen vandaan.© Foto Erfgoed Leiden en Omstreken

Binnert Glastra
Leiden

Bij de verbouwing van het vroegere Chinees restaurant Hong Kong in de Leidse Pieterskerk-Choorsteeg tot bakkerij is een historische reclametekst op ondoorschijnend glas aangetroffen. Regionaal archief Leiden en omstreken (ELO) publiceerde de ontdekking als vondst van de week.

Het gaat om witte panelen van zogenoemd opaakglas, ook wel marmerglas waarin de (ooit vergulde) letters de bedrijfsnaam ’Spekslagerij Fa C.J. Leijh’ zijn uitgefreesd. Daarnaast is het jaartal ’A 1760’ te lezen. Vanwege dit glas is het een mooie vondst voor de archeologen van ELO. Het is anders dan het tegenwoordige matglas dat voorzien is van een toplaag, maar verder doorzichtig is.

Wat ELO ertoe aanzette deze vondst nader te onderzoeken, is het feit dat de gevonden belettering hoort bij de verder altijd zichtbaar gebleven slagerspui met onder meer hardstenen varkenskoppen. Die stamt namelijk uit 1913 en is dus veel jonger dan de vermelde datum. Bovendien heette de slager die hem liet maken I. Zandvoort.

Reputatie

Krantenonderzoek wees uit dat de naam van de spekslagerij stamt uit 1865, toen weduwe H. Meure deze overdroeg aan C. J. Leijh. Zandvoort nam de zaak over in 1906, toen Leijh - hij overleed twee jaar later - er ’wegens gevorderden leeftijd’ vanaf wilde. ELO vermoedt dat Zandvoort de naam van de zaak in ere hield omdat hij hoopte te profiteren van Leijhs goede reputatie in de slagerswereld. Leijh was van 1884 tot 1901 voorzitter van de Slagerspatroonsvereeniging voor Leiden en omstreken.

Bovendien had de zaak in 1876 de status van hofleverancier verworven. Een voorwaarde daarvoor was en is onder meer dat het bedrijf minstens honderd jaar bestaat. Dat Zandvoort er trots op was hofleverancier te zijn, blijkt uit diverse krantenadvertenties waarop het hofleverancierslogo te zien is, met daarbij de tekst ’Hofleverancier’ en ’ANNO 1760’. Uit een krantenbericht waarin de opening van de nieuwe winkel wordt besproken, blijkt dat boven de pui ook twee koninklijke wapens hingen: ’Alles is rijk door electrische kronen verlicht, wat bij avond een mooi effect oplevert en de gezelligheid in deze Koorsteeg nog verhoogt en de schitterende Koninklijke wapens nog meer doet uitkomen’.

Na vertrek van de slagerij zat in Pieterskerk-Choorsteeg 26 onder andere restaurant Hong Kong. Nu wordt het pand verbouwd voor bakkerij Water en Bloem. Het oorspronkelijke interieur van de slagerij is door latere gebruikers grotendeels weggewerkt achter voorzetwanden. Tegelwerk van de slagerij is nog wel te zien in de monumentale kelder van het pand. Bovendien bevindt zich nog een stukje wandtegelwerk in de meterkast.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.