Invasie van kabouters: Kabouterpaden schieten als paddenstoelen uit de grond

Zoeken naar kabouters in het bos: een leuk gratis uitje voor jonge kinderen.© Foto Leidsch Dagblad

Theo de With

Alles wordt duurder. Hoe houd je leuke uitstapjes in de zomervakantie betaalbaar? Het Leidsch Dagblad zoekt het uit. Wij maken een uitje zonder dat het ons een cent kost. Vandaag: we gaan de paden op om op zoek te gaan naar kabouters.

Ineens zijn ze overal. Het lijkt wel een invasie van kabouters. Elk zichzelf respecterend bos heeft tegenwoordig een kabouterpad.

Om in de terminologie te blijven: ze zijn de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond geschoten. Noem het kabouterbos, kabouterpad of kabouterwandeling, het principe is overal hetzelfde. Met een niet al te oud kind maak je een wandeling van kabouter naar kabouter.

Het vooruitzicht van telkens een nieuwe kabouter moet voor peuters en kleuters voldoende motivatie zijn om de wandeling vol te houden. Maar werkt dat ook zo? Tijd om met een tweejarige peuter de proef op de som te nemen. We kiezen vier kabouterpaden uit in het noordelijk deel van Zuid-Holland en gaan vier opeenvolgende vrijdagen aan de wandel.

(Tekst loopt door onder de foto.)

Deze Alphense kabouter neemt Dylan het liefst mee naar huis.© Foto’s Leidsch Dagblad

Alphen aan den Rijn

Het kabouterbos in het Alphense recreatiegebied Zegersloot staat als eerste op het programma. Het is vorig jaar geopend op initiatief van natuurorganisatie IVN. Het is gemakkelijk te vinden: langs de kinderboerderij en het pannenkoekenhuis, bij bezoekerscentrum De Vlinder linksaf en dan een bruggetje over. Je komt dan in een afgeschermd stukje bos terecht, dat met takkenbossen is afgezet.

Peuter Dylan twijfelt. Hij weet nog niets van kabouters. ,,Eng’’, zegt hij en hij doet zijn armen omhoog om opgetild te worden. De angst schudt hij snel van zich af. Als hij na luttele minuten weer op de grond staat, rent hij enthousiast van kabouter naar kabouter. Er is ook genoeg te zien. Overal staan, zitten of hangen kabouters.

Zo te zien heeft het IVN de eerste aanzet gegeven, maar had het bos daarna een aanzuigende werking op andere kabouters. Veel bezoekers hebben er één achtergelaten. Het bos is overbevolkt, maar dat chaotische heeft ook zijn charme. Helaas heeft het ook een keerzijde. Veel tuinkabouters zijn ten prooi gevallen aan vandalisme. Ze zijn stuk of beschadigd.

Het lijkt Dylan niet te deren. Hij heeft al snel een favoriet gevonden. Hij is vastberaden: deze moet mee naar huis. Dat gaat natuurlijk niet, maar door de opzet van dit kabouterbos kan hij er wel een tijdje mee rondsjouwen en daarna probleemloos op een andere plek in het bos achterlaten. Je bent relatief snel rond in dit kabouterbos. Voordeel is dat Zegersloot ook genoeg ander vertier biedt. De kinderboerderij en bezoekerscentrum De Vlinder zijn ook gratis toegankelijk.

(Tekst loopt door onder de foto.)

Kabouter in het Bentwoud.

Bentwoud

Het Bentwoud tussen Benthuizen en Hazerswoude begint zich steeds meer tot een echt bos te ontwikkelen en dan is een kabouterpad natuurlijk onmisbaar. Vanaf parkeerplaats Bentwoud-West loop je er zo naar toe, als je weet waar het begin is. Als de ingang eenmaal gevonden is, wijst het zich vanzelf. De bevolking is wat minder gemêleerd dan bij de vorige wandeling. Alle kabouters zijn hier door Staatsbosbeheer op paaltjes geschilderd. De grotere hebben een rode puntmuts, de kleinere zijn wat eenvoudiger uitgevoerd.

De route voert echt door een stukje bos. Voor een peuter is het donker, duister en mysterieus. Soms kom je even op een open plek uit en blijkt het mooi weer te zijn. Wel oppassen op het druk bereden fietspad dat overgestoken moet worden. Het pad is 1200 meter lang, best een stevige trippel voor een tweejarige.

Om het nog aantrekkelijker te maken kan in restaurant Roest (bij de golfbaan) een rugzak worden gekocht met daarin een puntmuts, een kaart met opdrachten en een stickervel. Voor 5,95 euro kun je daar geen buil aan vallen, maar de opdracht is om een gratis uitje te maken. De portemonnee blijft dus dicht.

(Tekst loopt door onder de foto.)

Een omhelsing voor deze Noordwijkse kabouter.

Noordwijk

Ook in het Hollands Duin tussen Noordwijk en Noordwijkerhout is een kabouterpad uitgezet. Het is onmiskenbaar dat hetzelfde Staatsbosbeheer ook hier verantwoordelijk is voor het neerzetten van de kabouters. Het zijn namelijk dezelfde soort paalkabouters als in het Bentwoud. Het startpunt is ongeveer tegenover Stayokay. De eerste kabouter is duidelijk zichtbaar, maar daarna is het best even zoeken naar de tweede. Moeten we het bos in of op het pad blijven lopen?

Zo midden in de zomer is het best druk op het pad met fietsers, nordic walkers en ruiters. Zo’n groot paard laat Dylan wel even schrikken. Een fietser reageert bits: ,,Hé joh, paarden moeten op het ruiterpad blijven!’’ Ook na kabouter 5 raken we het spoor bijster. We kiezen ervoor om linksaf te gaan, maar komen dan uit bij kabouter 9. We hebben er dus een paar gemist en moeten terug. De bewegwijzering kan duidelijk beter.

Het wordt echt leuk als we over een zandpad het bos in gaan. Duintje op, duintje af. Dat maakt het gelijk een stuk avontuurlijker. Ook hier is bij een nabijgelegen restaurant een knapzak te koop.

(Tekst loopt door onder de foto.)

Kabouter bij Kasteel Keukenhof.

Kasteel Keukenhof

Het laatste kabouterpad voert ons naar Kasteel Keukenhof in Lisse. Bij de kinderboerderij kan worden begonnen aan de wandeling van 750 meter. Ook hier zijn de kabouters in de vorm van paaltjes gegoten. Het zijn niet alleen oude mannetjes; er zijn ook kaboutermeisjes en -vrouwen.

Aan het einde van onze route blijken in het laatste stukje bos heel veel kabouters te zijn achtergelaten. Rommelig misschien, maar op Dylan heeft het meteen een aantrekkend effect. Hij zoekt er een paar uit om mee te spelen. Dat kan aan het einde van de wandeling ook op de kinderboerderij. Er staat een tractor om op te klimmen en er lopen tal van dieren. Het Lisser Art Museum (LAM) staat ook op het terrein van Kasteel Keukenhof en kan gratis worden bezocht. Wel even van tevoren reserveren.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.