P.J. Bloklezing 2022 in het teken van de geschiedenis van de Leidse misdaadjournalistiek

Peter Burger.© Archieffoto Hielco Kuipers

Wilfred Simons
Leiden

Nieuwschecker en docent Journalistiek en Nieuwe Media Peter Burger geeft dit jaar de P.J. Bloklezing van de Historische Vereniging Oud Leiden, Universiteit Leiden en Leidsch Dagblad. In het Telderauditorium van het Academiegebouw aan het Rapenburg 71 geeft hij een overzicht van de geschiedenis van de misdaadjournalistiek in Leiden. Het is voor de 17de keer dat deze gezamenlijke lezing plaatsheeft.

De geschiedenis van Leiden, door de aanwezigheid van uitgebreide archieven en de onvermoeibare inspanningen van de Historische Vereniging Oud Leiden, bijzonder goed ontsloten. Er is bijna geen aspect van het Leidse verleden te vinden, waarover in de afgelopen decennia toch niet tenminste iets is uitgezocht en gepubliceerd - vaak in de onvolprezen serie Leidse jaarboekjes.

Toch is er één aspect van het Leidse verleden tot nu toe zeer stiefmoederlijk behandeld, en dat is de geschiedenis van de Leidse journalistiek. Hoe wisten de Leidenaars in hun belegerde stad in 1573 wat de Prins van Oranje voor hen deed? Hoe zag de nieuwsvoorziening in de middeleeuwen eruit? Wat vonden Leidse journalisten in de 18de en 19de eeuw nieuws? Wie was de eerste vrouwelijke journalist in Leiden? We weten er nagenoeg niets van. Alleen van de dagbladuitgeverij van de Leidse hoogleraar Johan Luzac (1746-1807), die in de 18de eeuw de Europees georiënteerde kwaliteitskrant ’Nouvelles extraordinaires’ uitgaf, zijn we goed ingelicht. Over deze krant, die ook wel de ’Gazette de Leyde’ werd genoemd, publiceerde journalist Peter van Dijk in 2018 het boek ’De beste krant van Europa’.

Hoogleraar Journalistiek en Nieuwe Media Jaap de Jong vond dat de geschiedenis van de Leidse journalistiek wel wat meer aandacht verdient. In het kader van Leiden, European City of Science 2022 begon hij een groot onderzoeksproject, waarin hij studenten vroeg om allerlei deelaspecten van de Leidse journalistiekgeschiedenis in kaart te brengen. Donderdag 3 november leek een geschikte datum voor een samenballing van alle activiteiten die hij voor dit project onderneemt. Die dag is door de projectorganisatie Leiden, European City of Science 2022 uitgeroepen tot ’dag van de Leidse journalistiek’. ’s Morgens verschijnt bij het Leidsch Dagblad een grote historische bijlage onder de naam ’Gazet van Leiden’. Verder is er die dag een publiekssymposium, een debat van hoofdredacteuren over de toekomst van de Leidse journalistiek en een journalistiekstadswandeling.

De P.J. Bloklezing, die zoals gebruikelijk aanvangt om 20.00 uur, moet het besluit worden van deze feestelijk dag. Burger is gespecialiseerd in nepnieuws, broodjes aap en moordverslaggeving. Samen met sociaal-historicus Bart van der Steen publiceerde hij in 2018 het artikel ’Studenten strooien hete centen voor het volk. Stedelijke identiteit en de geschiedenis van een omstreden herinnering in Leiden (1841-2016)’.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.