Ravage bij plofkraak in Amsterdam, ook plofkraak in Schiedam

ANP Producties | Bron: ANP
Amsterdam

Zondagochtend vroeg zijn er in Amsterdam en in Schiedam plofkraken gepleegd. In de hoofdstad gebeurde dat rond 05.00 uur aan de Pieter Calandlaan (Nieuw-West). Volgens een politiewoordvoerder ter plaatse is er sprake van een flinke ravage. Ook in Schiedam-Noord was een plofkraak, aan het Hof van Spaland.

Rond 05.00 uur schrokken bewoners in Amsterdam-Osdorp wakker van een enorme knal, gevolgd door meerdere kleine knallen. Een pinautomaat in een appartementencomplex ter hoogte van het Ecuplein was ter ontploffing gebracht. Ook was er brand uitgebroken in het pand waar de automaat zat, aldus de politie.

Na onderzoek van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) bleek rond 08.00 uur dat er mogelijk nog explosiegevaar zou zijn. "Toen hebben we meteen gehandeld en de omgeving ontruimd. Het ging om ruim twintig woningen", zegt de woordvoerder. Rond 10.00 uur was de situatie veilig en konden de bewoners weer naar huis.

Schade

De schade aan het pand is flink. De constructie van het gebouw is nog in orde, maar de pui ligt er helemaal uit, aldus de woordvoerder. "Het is een enorme ravage, overal op straat ligt puin. De mensen die dit hebben gedaan, zijn totaal onverantwoordelijk geweest." Vooralsnog is er niemand aangehouden.

In Schiedam was rond 05.00 uur ook een plofkraak, bij een Albert Heijn-filiaal in een winkelcentrum aan het Hof van Spaland. De explosievenexperts en een team van de politie doen op dit moment onderzoek, aldus een politiewoordvoerder. Het is nog niet duidelijk hoe groot de schade is en of er iets is buitgemaakt.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.