Oldtimerfestival Sassenheim na twee jaar weer in park Rusthoff

Het oldtimerfestival in het park.© archieffoto

Een FSO Polonez Jamnik, een van de blikvangers op het festival.© archieffoto

1 / 2
Sjaak Smakman
Sassenheim

Na twee jaar corona waarin een speciaal magazine en de rondrit het oldtimerfestival in park Rusthoff levend moesten houden, kan zondag het jaarlijkse feestje voor liefhebbers van oude auto’s weer echt doorgaan. ,,Niet alleen wij zijn daar heel blij mee’’, zegt John van Beek van de organisatie, ,,maar ook alle deelnemers. De inschrijving voor de plekken in het park en voor de toerrit waren al snel helemaal vol en we hebben mensen moeten teleurstellen.’’

Dat betekent dat er bij het gratis toegankelijke festival in het park tussen 12.00 en 16.00 uur zo’n honderd antieke voertuigen te zien zullen zijn. Niet alleen auto’s: ook een paar antieke tweewielers en een paar elektrische driewielers die de beroemde Britse ontwerper Clive Sinclair in 1984 voor omgerekend 1700 gulden op de markt bracht. Verder is onder meer een T-Ford uit 1928 te bewonderen, met vijftien miljoen exemplaren decennia lang de meest gebouwde auto ter wereld tot hij in 1972 voorbij werd gestreefd door de VW Kever.

Naast zeven oude brandweerauto’s uit de hele Bollenstreek is dit jaar ook het ’Poolse hoekje’ een speciale attractie. Via het vorig jaar huis aan huis bezorgde speciale magazine kwam de organisatie in contact met Michael Urbaniak, die oldtimers uit zijn vaderland verzamelt. Hij heeft ze staan in het pand naast zijn Poolse restaurant aan de Leidsevaart en brengt ze alle vijftien zondag naar het park. Alle voertuigen komen uit Polen en Hongarije, rijden nog en zijn gebouwd in de periode 1945 - 1980, toen Polen nog een communistische staat was. Een echte blikvanger daarbij is de FSO Polonez Jamnik met zes deuren. De Sassenheimse transportondernemer Piet Nicola ten slotte is wederom hofleverancier van een aantal Studebakers, het merk waaraan hij zijn hart heeft verpand. Nicola zit overigens ook in de organisatie van het evenement.

Rock en Roll band Mainline 55, die reeds vanaf het prille begin op het festival speelt en de Hillegomse band de Albert Mooneys zullen het festival muzikaal omlijsten, er is een food plaza en buiten het park kunnen er ritjes worden gemaakt met een antieke stadsbus. Buiten het park zijn wat later ook een groot aantal van de ruim honderd oldtimers te zien die meedoen aan de 45 kilometer lange rondrit. Ze worden geparkeerd op en langs de Hoofdstraat: op het parkeerterrein aan de J.P. Gouverneurlaan, op het Kerkplein ’en er zullen ook wel een aantal deelnemers hun auto op het parkeerterrein bij de Albert Heijn neerzetten’, denkt Van Beek.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.