Nienke Brinkman pakt als eerste Nederlandse atlete een bronzen plak op marathon EK

ANP
MÜNCHEN

Nienke Brinkman heeft als eerste Nederlandse atlete een medaille veroverd bij de marathon op de EK. De 28-jarige Brinkman kwam in München als derde over de finish.

Ze liep in de Duitse stad een tijd van 2.28.52 en bleef de Duitse Miriam Dattke enkele centimeters voor in de strijd om het brons.

De zege ging in 2.28.36 naar de Poolse Aleksandra Lisowska, de Kroatische Matea Parlov Kostro werd tweede in 2.28.42.

Tien atletes, onder wie Brinkman, liepen voorop bij het ingaan van de laatste ronde in München. Dat gezelschap werd al snel uitgedund tot zeven loopsters. Na 39 kilometer zette Lisowska de aanval in en zij liep steeds verder uit. Ook Dattke nam aanvankelijk afstand van Brinkman, maar de Duitse wist haar tempo niet vast te houden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In de laatste honderden meters leek het er even op dat Brinkman net naast de medailles zou grijpen. Terwijl Lisowska en Parlov Kostro enkele meters voor haar liepen, streed de Nederlandse met Dattke om de derde plaats. De zichtbaar tegen de pijn vechtende Brinkman kwam net iets eerder dan de Duitse over de meet.

Niet eerder wist een Nederlandse vrouw het podium te halen op de marathon bij de Europese kampioenschappen. In 1982 was Gerard Nijboer in Athene de beste bij de mannen.

Lees ook: Brinkman wilde ’bizarre’ medaille niet opgeven door maagproblemen

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Sinds kort marathon

Voor Brinkman was het haar eerste kampioenschapsmarathon namens Nederland. Ze legt zich pas sinds kort toe op de marathon. Dit voorjaar verpulverde ze tijdens de marathon van Rotterdam het Nederlands record van Lornah Kiplagat en zette het op 2.22.51.

Jill Holterman eindigde met een tijd van 2.35.25 als 21e in het hete München, waar het rond de 25 graden Celsius was. Ruth van der Meijden stapte uit. De atleten hadden de organisatie in een open brief gevraagd de marathon te vervroegen, maar aan dat verzoek werd geen gehoor gegeven.

De Europese kampioenschappen atletiek gingen maandag van start.

Lees ook: Hardloopsensatie Nienke Brinkman zit nog steeds in haar ontdekkingsfase. ’Ik voelde me even een beroemdheid, had nooit verwacht dat het zoveel zou losmaken’

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.