De Wilhelminabrug in Leiden is weer open voor verkeer

Na tien weken rijdt er weer verkeer over de Wilhelminabrug.© Foto Hielco Kuipers

Gertjan van Geen
Leiden

De Wilhelminabrug is na tien weken restaureren weer open voor verkeer. Zondagavond haalde de provincie de laatste hekken weg, zodat de Hoge Rijndijk - een van Leidens belangrijkste verkeersaders - weer volledig in gebruik is.

De in 1966 aangelegde nieuwe Wilhelminabrug over het Rijn-Schiekanaal had een grote onderhoudsbeurt nodig. De laatste was twaalf jaar geleden. Verschillende onderdelen, zoals de elektra, verf en het asfalt, zijn vervangen bij Hollandia Services in Krimpen aan den IJssel.

Vanaf 7 juni moest alle verkeer, dat de stad uit wilde, omrijden via de Kanaalweg of de Lammenschansweg. Het leidde, ondanks de negatieve verwachtingen, niet tot heel veel overlast elders in de stad, zoals eerder wel het geval was toen de Churchillbrug bij de Haagweg voor grootschalig onderhoud gesloten was.

Zaterdag en zondag werd de oeververbinding handmatig getest. Over twee weken gebruikt de provincie Zuid-Holland het weekend om de brug op afstand te testen vanuit de bediencentrale. Op 27 en 28 augustus kan zowel het gewone als het vaarverkeer de Wilhelminabrug daarom niet gebruiken.

Maandagochtend kende de brug nog enige haperingen. Doordat de brugdek was afgesteld bij de hoge temperaturen tijdens de hittegolf van de afgelopen week, ging het geheel ’klapperen’ toen het maandag ineens een stuk minder warm was. Het probleem werd vlak na de ochtend verholpen.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.