VN kunnen IAEA-missie naar Zaporizja begeleiden

ANP Producties | Bron: ANP
New York

De Verenigde Naties hebben de logistieke en veiligheidscapaciteit om een missie van internationaal atoomagentschap IAEA naar de Oekraïense kerncentrale in Zaporizja te begeleiden, zegt een woordvoerder van de VN maandag. Zo'n missie zou uit Kiev moeten vertrekken.

Maar een Russische ambtenaar liet aan persbureau RIA Novosti weten dat vertrek uit Kiev te gevaarlijk zou zijn. "Dat zou betekenen dat ze de frontlinie moeten doorkruisen om bij de kerncentrale te komen", aldus de ambtenaar.

De VN-woordvoerder liet weten dat het een IAEA-missie alleen kan begeleiden als zowel Oekraïne als Rusland daarmee instemmen. Beide landen hebben eerder aangegeven een IAEA-missie te verwelkomen.

De kerncentrale aan de rivier Dnjepr viel aan het begin van de Russische invasie al in handen van de Russen, nadat Oekraïense eenheden zich hadden teruggetrokken. De centrale bleef functioneren met Oekraïens personeel. Oekraïense milities bleven actief in het gebied.

Kiev beschuldigt sindsdien de Russen er regelmatig van de centrale met opzet te bedreigen. Volgens Moskou beschieten Oekraïense milities de centrale om de Russen er de schuld van te kunnen geven.

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.