Leidse Hooidagen bestaan tien jaar: lekker buiten spelen in de natuur

Kinderen onderzoeken wat er allemaal in de sloot leeft.© Foto Hielco Kuipers

Theo de With
Leiden

De Leidse Hooidagen bestaan tien jaar en dat wordt vanaf vandaag gevierd in Polderpark Cronesteyn.

Lekker buiten spelen! Daar draait het allemaal om bij dit zomerse evenement dat tien jaar geleden in het leven werd geroepen. Het idee was en is: kinderen moeten achter het beeldscherm vandaan en zelf ontdekken hoe het leuk het is om in de natuur te spelen en lekker vies te worden.

De Leidse Hooidagen zijn dit jaar van donderdag 18 tot en met zondag 21 augustus tussen 10.00 en 16.00 uur. Klassiekers die al tien jaar deel uitmaken van het programma zijn: broodjes bakken, het maken van pijl en boog en op slootsafari om te ontdekken wat er allemaal in het water leeft.

Vanwege het jubileum zijn er dit jaar extra activiteiten toegevoegd. Zo is de Leidse Hortus botanicus aanwezig met haar ’citizen science-project’. Kinderen worden hierbij aangemoedigd om in Cronesteyn op zoek te gaan naar wilde planten en vervolgens uit te zoeken welke er ook in hun eigen buurt groeien.

Ook is er een buitenkeuken. Hier kan thee worden gezet met zelfgeplukte kruiden of een wrap worden gevuld met verse groenten.

Terug van weggeweest zijn de kano’s met een doorzichtige bodem. Hiermee kan al peddelend een blik worden geworpen op het onderwaterleven.

Als het weer het toelaat, is er ook een kampvuur. Hier worden spannende natuurverhalen verteld. Natuurlijk mag hooi niet ontbreken op de Leidse Hooidagen. Er kan in het hooi worden gespeeld en er is een hooiglijbaan om vanaf te roetsjen. En hooi is misschien niet het meeste geschikte om mee te bouwen, maar daarvoor zijn in Polderpark Cronesteyn wel bamboestokken beschikbaar.

Leidse Hooidagen, donderdag 18 t/m zondag 21 augustus, 10.00 tot 16.00 uur, Polderpark Cronesteyn, Leiden. Tickets kosten 6 euro per persoon en zijn te koop via leidsehooidagen.nl.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.