Vandaag op deze dag in 2015 schrijft Dafne Schippers atletiekgeschiedenis

Dafne Schippers kan het nauwelijks geloven.© Foto ANP

Jaap Heemskerk

In deze rubriek blikken we terug op een historische sportgebeurtenis die deze week zijn ’verjaardag’ viert. Vandaag de 200 meter tijdens het WK atletiek in Peking. Op 28 augustus 2015 schrijft Dafne Schippers atletiekgeschiedenis.

De Atletiekunie gaat er in 2013 vanuit dat de Nederlandse equipe zonder medailles terugkeert van het wereldkampioenschap in Moskou. Als Dafne Schippers het Nederlands record breekt op de zevenkamp blijkt dat goed voor de bronzen medaille.

Een geweldige verrassing. Met 6477 punten haalt de 21-jarige atlete uit Utrecht 44 punten meer dan Karin Ruckstuhl in 2006. De medaille is pas de zesde individuele van een Nederlander op een WK atletiek en de eerste op de zevenkamp.

Keuze

Met haar coach Bart Bennema en trainingsgenoot Nadine Visser gaat Schippers in het voorjaar van 2014 naar Florida voor een trainingsstage. Er wordt samengewerkt met de Amerikaanse succescoach Rana Reider met als doel een vervolgstap te zetten op enkele onderdelen van de zevenkamp. Bij de eerste wedstrijden springen de goede prestaties op de sprintnummers er uit. Op het EK in Zurich kiest ze voor de 100 en 200 meter.

Europese titel

Dat blijkt de juiste keuze, want op beide afstanden pakt ze de Europese titel. Een definitief afscheid van de zevenkamp is dat nog niet. Schippers wil een jaar later op het WK in Peking toch gaan meerkampen, maar gedwongen door een blessure meldt ze op 3 juni 2015 op een ingelaste persconferentie dat ze definitief kiest voor het sprinten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Rana Reider is naar Nederland gekomen om op Papendal specifieker te trainen op de sprint. Hierdoor verschijnt Schippers in topvorm op het wereldkampioenschap. Op 24 augustus verovert de zelfverzekerde atlete zilver op de 100 meter. Met een tijd van 10.81 is ze slechts 0,05 seconden langzamer dan Shelly-Ann Fraser-Pryce. Daarmee is ze 0,02 sneller dan in de halve finale, eerder op de dag, waarmee ze al haar eigen nationale record had verbeterd.

Geschiedenis

Op de 200 meter maakt Schippers grote indruk. Heel ontspannen wint ze haar halve finale. Bij het uitkomen van de bocht kan ze al enigszins rustig aan doen, waardoor ze vier dagen na de finale 100 meter ook op de 200 meter in de finale staat. Schippers start in baan zes, waardoor de Amerikaanse atletes Candyce McGrone en Jeneba Tarmoh als richtpunt heeft. Het wordt een zeer spannende race.

Achter Schippers start Elaine Thompson. De Jamaicaanse maakte het Schippers eerder dat seizoen al moeilijk en lijkt op weg naar de wereldtitel, maar in de laatste meters komt Schippers haar nog voorbij. Met een tijd van 21,63 verbetert ze haar Europese record met maar liefst 0,4 seconden. Schippers schrijft op een geweldige manier geschiedenis. Ze is de eerste Nederlandse atlete die in de buitenlucht een wereldtitel verovert in de atletiek.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.