Fietstunnel onder de A44 gaat in september open

Geprobeerd is de tunnel zo licht en open mogelijk te houden.© Foto Rijnlandroute

Binnert Glastra
Leiden

De fietstunnel onder de A44 is bijna klaar. Vanaf 1 september kunnen fietsers van de nieuwe snelfietsroute tussen Leiden en Katwijk gebruikmaken.

De fietstunnel maakt deel uit van het project Rijnlandroute, al werd hij er pas op een laat moment aan toegevoegd. Eigenlijk was het plan fietsers via het Bio Science Park en het tunneltje bij Corpus te laten rijden, maar dat vond de plaatselijke politiek een al te grote omweg. Te meer daar het juist een wens was om een ’fietssnelweg’ tussen Leiden en Katwijk te hebben. Het hele fietspad is naar verwachting medio volgend jaar klaar.

Het project kost ruim 22 miljoen. Daarvan betalen de gemeente Leiden en het bedrijvenpark allebei 3,5 miljoen euro en de provincie de rest. De jaarlijkse onderhoudskosten van de tunnel bedragen 400.000 euro en dit bedrag neemt de gemeente Leiden ook op zich.

Bij het ontwerp is volgens de projectorganisatie van de Rijnlandroute zoveel mogelijk rekening gehouden met de sociale veiligheid. Zo zijn er geen donkere hoeken en is er een ruime doorkijk. Ook is een van de wanden lager gemaakt, zodat gebruikers eroverheen kunnen kijken en het naastgelegen groen kunnen zien. Onder de A44 is het dek open gelaten tussen de rijbanen, zodat er daglicht is.

Het patroon van het tegelwerk is een DNA-profiel en daarmee een verwijzing naar het naastgelegen Leiden Bio Science Park. Dit is een keuze van de gemeente Leiden.

Gedeputeerde Frederik Zevenbergen en de Leidse wethouder Ashley North openen de fietstunnel woensdagochtend 31 augustus. Een beperkte groep toekomstige gebruikers is daarbij ook van harte welkom. Informatie over aanmelden en voorwaarden is te vinden op rijnlandroute.nl.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.