Ben Webster tribute 49 jaar na zijn allerlaatste concert in Leiden

Boris van der Lek.© Publiciteitsfoto

Theo de With
Leiden

Ben Webster gaf op 6 september 1973 zijn allerlaatste concert in De Twee Spieghels in Leiden. Met een tribute wordt dit herdacht in het jazzcafé.

Het is een jaarlijkse traditie die kroegbaas Colin van Gestel graag in ere houdt. Of eigenlijk, na een tweetal coronajaren weer in ere herstelt. De wereldberoemde jazzsaxofonist Ben Webster bracht de laatste tien jaar van zijn leven veelal in Nederland door. Zijn concert in De Twee Spieghels sloot hij in 1973 af met de legendarische woorden: ’Son, you are young and growing, and I am old and going’. Het bleken profetische woorden, want twee weken later overleed hij in Amsterdam en bleek zijn optreden in Leiden het allerlaatste te zijn geweest.

Het bijna vijftig jaar bestaande jazzcafé aan de Nieuwstraat heeft live muziek nog altijd hoog in het vaandel staan. Zo is Van Gestel de organisator van de Leidse Jazzweek en zijn er wekelijks optredens in zijn kroeg.

,,Toen ik hoorde dat saxofonist Boris van der Lek op tournee ging met ’Ben & Sweets’ dacht ik meteen: die moet ik hebben op 6 september’’, zegt Van Gestel. ,,Samen met trompettist Koos van der Hout brengt hij een hommage aan tenorsaxofonist Ben Webster en trompettist Harry ’Sweets’ Edison.’’ Deze twee grootheden maakten samen in 1962 de bekroonde LP ’Ben & Sweets’. Van der Lek en Van der Hout duiken opnieuw in deze muziek, bijgestaan door een ritmesectie, bestaande uit Mark van der Feen (piano), Vincent Kuiper (bas) en Dolf Helge (drums).

’Ben & Sweets’, Ben Webster Tribute, dinsdag 6 september, 20.30 uur, jazzcafé De Twee Spieghels, Nieuwstraat 11, Leiden.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.