Katwijk vindt projectontwikkelaars voor woningen op plek oude Rabobankgebouw

Op de plek van het driehoekige oude Rabobankgebouw komen huizen.© Foto Taco van der Eb

Hielke Biemond
Katwijk

Vijf jaar nadat de Rabobank het driehoekige gebouw aan de Rogstraat in Katwijk aan Zee afstootte, heeft de gemeente ontwikkelaars gevonden om woningen te bouwen op die plek. Ouwehand Bouw Katwijk en BPD gaan daar de komende jaren mee aan de slag, in samenspraak met de gemeente.

De nieuwe invulling van het oude Rabobankterrein maakt deel uit van een veel groter plan van wethouder Gerard Mostert. Hij wil in de komende twee decennia honderden woningen bijbouwen rond het Prins Hendrikkanaal. De verzamelnaam die hij voor dat hele gebied gebruikt is ’Het Havenscharnier’. De eerste sloop- en bouwwerkzaamheden moeten daar over twee jaar beginnen.

Voor het grootste deel daarvan heeft Katwijk nog geen ontwikkelaars gestrikt, omdat de plannenmakerij nog in een pril stadium is. Op basis van gesprekken met bewoners en bedrijven stelt het gemeentebestuur in september een eerste schets van de herinrichting vast.

Onrust

Vooruitlopend daarop ontstond dit jaar al onrust onder bewoners. Zij vrezen dat de nieuwe bebouwing veel hoger wordt dan zij gewend zijn. Geheel ongegrond is dat niet, want Het Havenscharnier is de eerste plek waar Katwijk mogelijk de maximale bouwhoogte van veertig meter loslaat.

Concrete plannen daarvoor zijn er nog niet en de bewoners krijgen er een stem in, benadrukte de wethouder tijdens een politiek debat hierover in mei. Tegelijkertijd maakte hij toen duidelijk het onmogelijk is om zonder extra hoogbouw 2500 extra woningen te bouwen in de bestaande dorpen. Weerstand van omwonenden acht hij daarbij onvermijdelijk.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.