Cultuurhistorisch Genootschap: appartementen in oude bollenschuur in Hillegom in plaats van sloop en villa’s

De leeg staande schuur aan de Noorder Leidsevaart.© foto chg

De gevel die achter de beplating verborgen zit.© foto chg

1 / 2
Sjaak Smakman
Hillegom

Op de plek van de leegstaande bollenschuur van Peter Keur aan de Noorder Leidsevaart in Hillegom moeten geen twee dure villa’s komen, vindt het Cultuurhistorisch Genootschap (CHG).

De meer dan een eeuw oude schuur is goed te verbouwen tot een appartementencomplex, stelt het CHG. het genootschap reageert daarmee op het voornemen van het Hillegomse college van burgemeester en wethouders om groen licht voor twee nieuwe villa’s op deze plek te geven.

De schuur is volgens het CHG gebouwd in 1914 en achter de grijze beplating zit nog altijd de originele gevel, een bollenschuur van drie verdiepingen. De beplating verwijderen en de schuur verbouwen tot een appartementencomplex is volgens het CHG ver te verkiezen boven sloop en de bouw van twee dure villa’s. En aangezien er geen reden is om aan te nemen dat dat bouwkundig ook niet zou kunnen, is er volgens het genootschap alle reden om te onderzoeken of dat geen mogelijkheid is.

Dat volgens het college het landschap opener wordt door het voorliggende plan is volgens het CHG een illusie: daar zijn inmiddels voorbeelden van in de Bollenstreek, zoals aan de Akervoorderlaan in Lisse. De nieuwe villa’s met carports en erfafscheidingen ontnemen daar goeddeels het uitzicht op het achterliggende bollenland. Elders is het niet anders en op deze plek zal dat ook het geval zijn, aldus het CHG.

Happy few

De sloop staat bovendien haaks op het Hillegomse beleid om bollenerfgoed juist te beschermen. Dat de sloop bollengrond oplevert, is volgens het genootschap al evenmin juist. Er komt weliswaar een strookje bij, maar dat ligt zo ongelukkig dat er waarschijnlijk nooit bollen komen. Ten slotte wijst het CHG er nog op dat een appartementencomplex in elk geval meer en wat beter betaalbare woningen kan opleveren dan twee villa’s voor de ’happy few’.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.