Vertrekkende Lowlands-fans zorgen weer voor files en chaos

ANP Producties | Bron: ANP
Biddinghuizen

De uittocht van de naar schatting 60.000 Lowlands-gangers uit Biddinghuizen leidde maandag tot flinke drukte op de wegen op en rond het festivalterrein, meldt de ANWB. Al vanaf ongeveer 09.30 uur vormden zich flinke rijen auto's, vooral op de N306 in beide richtingen. Zowel naar Harderwijk als naar Kampen liep de vertraging op tot drie kwartier.

Niet alleen op de uitgaande wegen was het druk. Ook op het grote parkeerterrein van het festival was tot halverwege de middag sprake van chaos. "We staan hier al uren vast, komen geen centimeter vooruit en kunnen geen kant op. Er moeten duizenden auto's over een smal pad het terrein af. Ik vrees dat het nog wel even gaat duren. Vrienden die op een ander parkeerterrein stonden appten me net dat ze al thuis zijn", zegt een bezoeker op het parkeerterrein rond 13.30 uur. Sommige bezoekers konden naar eigen zeggen pas na vijf uur wachten het parkeerterrein verlaten.

De ANWB spreekt van "bekende patronen" na afloop van Lowlands. Filelezer Tim Schaap verwachtte dat de problemen aan het begin van de middag verholpen zouden zijn, maar pas na 16.00 was de meeste overlast voor weggebruikers uiteindelijk voorbij.

De gemeente Dronten is "meer dan tevreden" over het verloop van de 28e editie van Lowlands. "De sfeer was bijzonder goed, er waren weinig incidenten en aanhoudingen, wat wil je als burgemeester dan nog meer?", aldus burgemeester Jean Paul Gebben van Dronten.

Hulpverleners en veiligheidspersoneel spreken van een veilig verlopen evenement met minimale incidenten. Er zijn twee mensen aangehouden vanwege mogelijke verduistering van consumptiemunten.

Ook afgelopen donderdag waren er files toen de festivalgangers naar het terrein in Biddinghuizen reisden. De vertraging liep toen op tot een uur. Het festival begon vrijdag, maar de camping gaat traditioneel al de dag ervoor open.

Meer nieuws uit Binnenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.