Amerikaanse center Thomas Rutherford tekent voor seizoen bij ZZ Leiden

Joris Zandbergen
Leiden

ZZ Leiden heeft versterking voor onder de borden gehaald. De Amerikaanse center Thomas (Tommy) Rutherford heeft voor een seizoen getekend bij de kampioen van de BNXT League.

De 25-jarige Tommy Rutherford, 2.03 meter, komt naar Leiden vanuit Zwitserland waar hij een seizoen voor Starwings Basel actief was. In het Alpenland was hij de beste rebounder van de eredivisie met 11,4 gemiddeld, naast 15,3 punten en 1,3 shotblocks per wedstrijd.

Zijn eerste jaar in Europa speelde de uit San Diego afkomstige Rutherford in Luxemburg. Ook daar heerste hij onder de borden.

Voor die tijd was hij vier jaar collegebasketballer bij Cal State Irvine (de ‘Anteaters’) in zijn geboortestaat Californië.

Rutherford is voor een center niet heel groot (zijn voorganger Asbjørn Midtgaard is zeker 10 centimeter langer), maar hij is atletisch, kan met zijn rug naar de basket spelen, heeft gevoel voor timing en prima vaardigheden waar het gaat om scoren dicht bij de basket.

De Amerikaan is al in Leiden, in afwachting van een werkvergunning zodat hij met zijn nieuwe ploeg kan meespelen. “Met Tommy halen we een zeer vaardige 5 (center, red.) in huis”, stelt de nieuwe hoofdcoach Doug Spradley. “Hij is een heel goede rebounder en een solide speler in de bucket.”

Meer nieuws uit ZZ Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.